Novosti
TOMISLAV ĆORIĆ:

Podrška razvoju umjetne inteligencije
Objavljeno 16. listopada, 2020.
Hrvatska može biti jedno od vodećih odredišta za razvoj rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji, smatraju u Hrvatskoj udruzi za umjetnu inteligenciju - CroAI, koju je na konferenciji AI2Future u četvrtak podržao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.


"Neke stvari i pitanja važna za razvoj umjetne inteligencije u Hrvatskoj i zakonima su već određeni, no ima još dosta toga za odraditi, pa tako i dovršiti nacionalni plan za razvoj umjetne inteligencije, koji je u nacrtu od 2019. Vjerujem da ćemo to dovršiti u idućih nekoliko mjeseci te će svi važni dionici biti kontaktirani", istaknuo je ministar Ćorić na dvodnevnoj konferenciji u organizaciji CroAI-ja, koja je virtualno okupila domaće, ali i svjetske stručnjake te primjere najbolje prakse s područja umjetne inteligencije.


Prema njegovim riječima, očekuje se i okvir za digitalnu Europu 2021.-2027., a postoji i "europska agenda razvoja koncipirana zelenim planom iz prošle godine, koja je jasno dala do znanja da Europa ide u novom smjeru, i to održivog razvoja, čistih tehnologija, napuštanja tradicionalnih industrija i k novim izazovima i tehnologijama, među kojima je i umjetna inteligencija".


"Već sada je poznato da će se 37 posto sredstava iz EU fondova morati usmjeriti u zelenu tranziciju, a bar 20 posto u digitalizaciju i digitalnu transformaciju, što je također otvoren prostor za daljnji razvoj umjetne inteligencije. Tu ćemo tehnologiju označiti i u budućoj gospodarskoj strategiji, a 2030. Hrvatsku vidimo kao zemlju u kojoj je došlo do pomaka od trenutačne strukture gospodarstva u smjeru novih industrija koje počivaju na novim tehnologijama i digitalizaciji te smatramo da će hrvatsko gospodarstvo u kratkom roku doći do razine EU-a", naglasio je ministar.
Ćorić je spomenuo i da se za ulaganja u tehnologiju mnogo očekuje i iz europskih financijskih omotnica koje će se u idućim mjesecima i godinama otvarati za sufinanciranje projekata. Najavio je i da će se u idućih nekoliko mjeseci u Novom Zagrebu otvoriti Europski centar za inovacije, napredne tehnologije i razvoj vještina. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

120 NOVOOBOLJELIH U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Preminulo osam osoba, na respiratoru 32 pacijenta

2

MLADI PROIZVOĐAČI VOĆA IZ FERIČANACA

Obitelj Tomić: Sve radimo prema receptima naših baka

3

U VSŽ 142 NOVOOBOLJELE OSOBE

46 novozaraženih u Vukovaru