Osijek
OSIJEK - VINKOVCI - OSIJEK

Niskopodni vlak za
komfornije i brže putovanje
Objavljeno 15. listopada, 2020.
Župan Anušić najavio dodatna ulaganja u infrastrukturu, koja će nove vlakove učiniti bržima

Od četvrtka, 15. listopada, na relaciji Osijek - Vinkovci - Osijek prometuje novi, moderni dizel-električni motorni niskopodni vlak tvrtke Končar sa 167 sjedećih i 175 stajaćih mjesta, opremljen suvremenim sustavom grijanja i hlađenja, videonadzorom te s besplatnim pristupom internetu.

Uz vrlo komforna i udobna sjedala, poseban prostor za osobe sa smanjenom pokretljivošću, kao i rampe za njihov lakši ulazak i izlazak iz vlaka, od sada će putovanje na toj relaciji, koju godišnje prevali oko 190 tisuća putnika, biti mnogo ugodnije.

Nastavak je to dugoočekivane modernizacije željezničke infratrukture u ovom dijelu Hrvatske, nakon što je nedavno uvedena nova, tzv. studentska, željeznička linija na relaciji Osijek - Zagreb - Osijek, koja prometuje petkom i nedjeljom, i to za nešto manje od četiri sata, što je sat vremena kraće u usporedbi s ostalim linijama koje povezuju Osijek s glavnim gradom Hrvatske, ali i dalje nedovoljno brzo da bi se građani u većoj mjeri okrenuli prijevozu željeznicom.

Iako vlak u kojemu smo u četvrtak putovali do Vinkovaca može razviti maksimalnu brzinu od 120 kilometara na sat, zbog željezničke infrastrukture, koja nije ni približno moderna kao vlak do grada na Bosutu, putovali smo 40 minuta.

- Moramo svi zajedno raditi na tome da se obnove pruge na području cijele Hrvatske, pa tako i one koje Slavoniju povezuju sa Zagrebom i ostatkom države, stoga smo na nedavnom sastanku Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Našicama najavili modernizaciju željezničkih koridora između Osijeka i Zagreba, što je preduvjet da ovakvih vlakova na području istoka Hrvatske bude još i da budu brži - istaknuo je župan Ivan Anušić, uz Željka Ukića, predsjednika Uprave HŽ Putničkog prijevoza, i njegovih suradnika, jedan od prvih putnika novog niskopodnog vlaka koji će povezivati Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju.

Ivan Alilović
190

tisuća putnika, koliko ih se, prema HŽ-u, svake godine vozi vlakom na relaciji Osijek - Vinkovci - Osijek, od sada će putovati udobnije
OBNOVA KOLODVORA POČETKOM PROLJEĆA
Uoči premijerne vožnje novim, modernim vlakom od Osijeka do Vinkovaca i natrag mogli smo čuti i vijest koju Osječani nestrpljivo čekaju. Naime, uskoro će napokon početi kompletna obnova zgrade derutnog željezničkog kolodvora, koja se najavljuje godinama.

- Natječaj je proveden. Imali smo žalbu jednog ponuditelja, koja nije usvojena, i trenutno je dokumentacija na evaluaciji te bi za mjesec ili dva trebala biti gotova, i nadamo se da će obnova krenuti početkom proljeća - kazao je Darko Barišić, član Uprave HŽ Infrastrukture.
Najčitanije iz rubrike