Osijek
MEĐUNARODNI DAN BIJELOGA ŠTAPA

S povezom na očima “obuli cipele” slijepih
Objavljeno 15. listopada, 2020.
Dobro poznatom rutom u četvrtak su članovi udruge Svjetlost Osijek krenuli s Trga Ante Starčevića, na taj način obilježavajući Međunarodni dan bijelog štapa, u akciji "Prošetajmo zajedno", koju udruga organizira u partnerstvu s Volonterskim centrom Tenja, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Osijeka te uz potporu Osječko-baranjske županije. Pridružili su im se i članovi PU osječko-baranjske, instruktori za kretanje s pomoću bijeloga štapa Centra Silver iz Zagreba i brojni drugi, među kojima neizostavno i njihovi videći pratitelji. S povezom na očima videće osobe mogle su se uvjeriti kako se u svakodnevnom životu snalaze slijepe osobe.

- Prvi put u 11 godina, otkako se provodi ova akcija, pada kiša, no građani su se ipak odazvali na akciju i to mi je više nego drago. Naime, mislim da je dovoljno reći da slijepa osoba koja hoda s pomoću bijeloga štapa za jedan prijeđeni kilometar potroši energije koliko osoba koja vidi za 11,5 kilometara. Osim toga, mi svakodnevno moramo paziti na prepreke i u svakom trenutku moramo znati gdje se nalazimo da bismo stigli od točke A do točke B – ispričao je Stojan Bjelajac, predsjednik udruge Svjetlost Osijek. Zamjećuje, kaže, da je tijekom godina grad Osijek itekako pristupačniji slijepim osobama nego prije. Osim pristupačnosti institucija Bjelajac hvali i građane, koji su uvijek spremni pomoći i, što mu je jako važno, odazvati se ovakvim akcijama. Iako su zbog epidemije koronavirusa izostali učenici osnovnih i srednjih škola, okupljeni na Trgu Ante Starčevića spremno su stavili povez na oči. Kad vide kako je slijepima, dodaje naš sugovornik, možda se sljedeći put odluče za asistenciju i svakodnevnu pomoć.

Među njima je odnedavno nekolicina videćih pratitelja. Jedan od njih je i Ante Pandžić, koji kaže kako pomoć slijepim osobama nije ništa drukčija od pomoći osobama koje vide.

- S njima prelistamo novine i brošure, vidimo ima li kakva akcija u trgovinama i, ako treba, kupimo što žele, platimo račune, šećemo i obavljamo sve aktivnosti poput svakog drugog čovjeka. Imamo 12 korisnika, no pomažemo brojnim članovima, jer mi smo njihove oči – ispričao je videći pratitelj Ante Pandžić.

Unatoč kiši brojni sugrađani ne samo što su se stavili na raspolaganje slijepima nego su se i upoznali s pomagalima kojima se koriste u svakodnevnom životu. M. Mihelić

Marija Mihelić
Možda ste propustili...

STIHOVI I GLAZBA SVAČIJEG DJETINJSTVA

Mural u Gupčevoj u čast pjesme “Zeko i potočić”

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije