Tehno
DANAS PROGLAŠENJE POBJEDNIKA U OBJE KATEGORIJE

Kvaliteta života ključna tema My Smart City konferencije i hackathona u Zadru
Objavljeno 16. listopada, 2020.
Treća My Smart City konferencija i hackathon održava se 15. i 16. listopada u Kazalištu lutaka u Zadru (konferencija) i u crkvi svetog Dominika (hackathon).


Tijekom konferencijskog dana 15. listopada šest gostiju predavača bavilo se ključnom konferencijskom temom – kvalitetom života, a sudionici će konferencijski program moći pratiti online, preko live streama. Hackathon timovi počeli su s radom 15. listopada u 10 sati i tijekom 24 sata osmislili svoja rješenja usmjerena na poboljšanje svakodnevnog života i rada u Zadru.


My Smart City Zadar konferencija fokusira se na tehnološka rješenja koja podižu kvalitetu života. Prvo predavanje održat će Jan de Jong, koji će predstaviti svoj novi projekt visokotehnološke poljoprivrede CROP - implementaciju najnovije nizozemske tehnologije za staklenike kako bi postigao održivu i visokokvalitetnu proizvodnju. Mario Brkić iz tvrtke George Labs pridružit će nam se online iz Beča u kojemu živi i radi. Govori o tome kako financijske aplikacije mogu unaprijediti kvalitetu života i predstaviti Georgea, bankarsku aplikaciju koja rješava sve transakcije na jednostavan i inteligentan način. Ivan Voras iz startupa Equinox govorit će o tome kako gradovi mogu, s pomoću proširene stvarnosti, na jednostavan i zabavan način pružiti informacije o kvaliteti života u gradu, a sve će to i pokazati u kratkom demou. Nino Ćosić (Worig) predstavit će aplikaciju Worig, koju često zovu "Airbnb za dugoročni najam". Program će zatvoriti panel-diskusija o temi Kako smo redizajnirali naš radni dan, a o radu u doba pandemije razgovarat će moderator Dragan Petric (Bug), Marin Mamić (Amazon Web Services), Mario Brkić i Daniel Ackermann (Degordian). Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, uz prethodnu prijavu online.


Treći My Smart City hackathon održava se u dvije kategorije: hackathon za učenike te hackathon za studente i mlade od 18 do 27 godina. U kategoriji učenika prijavljeno je 11 timova, a u studentskoj kategoriji tri tima koji su 24 sata, od 10 sati 15. listopada do 10 sati 16. listopada radili na svojim smart city rješenjima, a temu hackathona dobit će neposredno prije početka rada. S obzirom na epidemiološku situaciju, ovogodišnji hackathon ima ograničen broj sudionika, a prijave su zatvorene 8. listopada. Pri radu će hackathoncima pomagati tehnički i stručni mentori, a dodatno će se educirati i kroz pripremne online radionice koje će voditi članovi zadarske IT zajednice. Svi hackathon timovi predstavit će svoja rješenja stručnom žiriju u petak, 16. listopada, kada će biti proglašeni i pobjednici u obje kategorije, koji će osvojiti novčane nagrade. M.R.
Najčitanije iz rubrike