Sport
HT PREMIJER LIGA KOŠARKAŠA

Poraz očekivan, ali ovaj put se mogao i izbjeći
Objavljeno 14. listopada, 2020.
Osječani su bili ravnopravan suparnik, stalno "tu negdje", ali gosti nisu dopustili iznenađenje

Odnio je Zadar pobjedu u 5. kolu HT Premijer košarkaške lige. No, momčad koju vodi hrvatski izbornik Veljko Mršić morala se namučiti da opravda ulogu favorita i osvoji Gradski vrt. Košarkaši Vrijednosnica Osijek bili su ravnopravni, stalno "tu negdje", ali gosti ipak nisu dopustili iznenađenje.


Domaćin je otvorio tricom Jordana, ali nakon toga šut izvana nije bio jako oružje. Slijedeća četiri pokušaja bila su neuspješna, gosti su nakon tih promašaja iz brzih kontri dolazili do lakih poena i vodstva od 5:11 u 4. minuti. Bilo je jasno da će Osječani morati pronaći neki drugi način kako održavati priključak. Čim se stalo s brzopletim šutevima, igra Kujundžićeva sastava ponudila je više kombinatorike na parketu, i to se odmah odrazilo na rezultat. Serija 11:0 pokazala je da Zadrani neće u Gradskom vrtu imati lagan zadatak. Istina, Mršićev sastav do kraja prve dionice vratio se u minimalni rezultatski plus, zahvaljujući prije svega napadačkom skoku. Drugu četvrtinu otvorio je Lakić s dvije trice, nakon čega je realizacija ponovno malo "zaštekala". Nekoliko lopti bukvalno je izišlo iz obruča, ali ni Zadrani nisu briljirali, tako da je stanje na semaforu ostalo nepromijenjeno. Gosti jesu ponovno imali pet poena razlike u dva navrata, ali sve je to i dalje izgledalo dostižno i podložno preokretu. Završne minute prije odlaska na odmor domaćin je odigrao s petorkom Filipović, Porobić, Lakić, Kujundžić i Paić, koja je donijela dobru obrambenu reakciju, ali da bi se iznenadilo favorit treba ipak nešto i zabiti, a dva najbolja klupska strijelca, Jordano i Frye, veći dio druge dionice bili su na klupi. Bila je to i razumljiva Kujundžićeva odluka, jer obojica su imala tri osobne pogreške, stoga ih je valjalo sačuvati od problema što je dulje moguće. Osječani su zabili svega 12 poena (osam Lakić) u deset minuta, stoga ni zaostatak od 31:27 nije bio strašan, nego je davao nadu da bi i u slijedećih 20 minuta mogli gledati izjednačen(ij)u borbu.

Kako je krenula treća četvrtina izgledalo je da to baš i neće biti slučaj. Zadar je prvi put stekao dvoznamenkastu prednost (35:45), nakon čega trener domaćina više nije imao što čekati te je na parket vratio Fryeja i Jordana, koji su s dvije trice najavili da bi sa svojim suigračima mogli ostati aktivni do samog kraja. Dva ubačaja Jordana na otvaranju posljednje dionice vratile su neizvjesnost (53:56) i nadu za domaćina, koji je ubrzo propustio prigodu potpuno nadoknaditi minus. No, dva su brzopleta pokušaja za tricu propala, a prvi poeni bivšeg brokera Vukovića vraćaju donekle mir u zadarske redove (53:60). U 36. minuti Zadar je na plus 15 (58:73), ali pet brzinskih poena domaćina natjerala su Mršića da pozove minutu odmora i ukaže svojim igračima da utakmica ipak još nije gotova. Nakon kratkog predaha, imao je domaćin prigodu smanjiti zaostatak, ali nakon promašenog zicera, bilo je jasno da bodovi odlaze za Dalmaciju, a da Vrijednosnice Osijek pišu četvrti uzastopni poraz. Bio je očekivan, ali ne i neizbježan. Nije Zadar djelovao nepobjedivo, naprotiv. Uložio je domaćin mnogo truda i energije koju bismo voljeli gledati protiv ipak kvalitetom izjednačenijih budućih suparnika u prvenstvu.

Nino BENČINA


VRIJ. OSIJEK 69

ZADAR 78

OSIJEK - Mala dvorana Gradski vrt. Gledatelja: 150. Suci: Hadžić, Peić i Reić.

VRIJEDNOSNICE OSIJEK: Kurepa, Jordano 20(1-2), Filipović, Kujundžić (6 (2-4), Frye 14 (4-4), Pavlović 1(1-2), Špehar, Porobić 6 (3-4), Vedriš, Topolović 5 (1-1), Lakić 11 (3-4), Paić 6 (1-2).

ZADAR: Carter 10 (4-4), Palokaj, Brala 6 (0-2), Vuković 5 (1-2), Junaković 9 (3-4), Worku 6 (2-2), Mavra 14, Gallovay 5 (3-3), Planinić 10 (2-6), Gilbert 13 (1-2).

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 19:20, 12:17, 18:19, 20:22
Možda ste propustili...

FINAL FOUR HRVATSKOG RUKOMETNOG KUPA

Spačva sa Zagrebom, NEXE na Sesvete

DENIS KRSTANOVIĆ, TRENER BSK-A

Šibenik se nije javio, ne nude stimulaciju

Najčitanije iz rubrike