Novosti
IZMJENE ZAKONA U JAVNOM SAVJETOVANJU

Malenica: Ovršni postupci bit će oko 600 kuna jeftiniji
Objavljeno 14. listopada, 2020.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je u srijedu početak javnog savjetovanja o izmjenama Ovršnog zakona te je rekao kako je u njima Vlada pokazala socijalnu osjetljivost, jer će ovršni postupci biti oko 600 kuna jeftiniji te se neće moći ovršiti primanja poput božićnice, uskrsnice i drugih socijalnih davanja. "Također ćemo donošenjem pravilnika utjecati na daljnje troškove javnih bilježnika", kazao je Malenica. Dodao je da su s javnim bilježnicima dogovorena tri intervala provedbe ovršnoga postupka.


"Ministarstvo rada poduzelo je niz aktivnosti i vjerujem da će Nacionalni plan oporavka i višegodišnji financijski okvir postići da se sačuvaju radna mjesta, očuva gospodarska aktivnost. Mislim da je to bitno za ovršenike, dužnike, da imaju sigurna primanja i iz njih plaćaju obveze koje su preuzeli", naglasio je Malenica. Rekao je da ovrhe u Fini idu prema dogovoru. "Radi se o ovršnim prijedlozima i rješenjima koji su zaprimljeni u Fini do trenutka stupanja na snagu izmjena Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima", istaknuo je.

Financijska agencija savjetovala je građanima koji imaju nepodmiren dug ili misle da je neki vjerovnik pokrenuo prisilnu naplatu duga da to besplatno provjere preko servisa e-Blokade. Fina podsjeća da se nakon šestomjesečne mjere kojom je Vlada odgodila otplatu dugova fizičkih osoba vjerovnicima, u ponedjeljak, 19. listopada, nastavljaju ovrhe na novčanim sredstvima. Fina će na temelju zadužnice, pravomoćnog sudskog rješenja ili neke druge osnove za plaćanje naložiti banci da novac s dužnikova računa prebaci vjerovniku. Ako dužnik ima dovoljno novca na računu za otplatu duga, banka će iznos duga prebaciti ovrhovoditelju u cijelosti i dug će biti plaćen. Dužnik može dalje normalno raspolagati novcem na svom računu, stoji u objavi. Kako ističu iz Fine, oni dužnici koji nemaju dovoljno novca na računu za otplatu duga, a Fina je za njih zaprimila osnovu za plaćanje, trebaju otvoriti zaštićeni račun u Fini. Fina će odmah naložiti banci otvaranje zaštićenog računa na koji će se uplaćivati zaštićena primanja, poput primanja na osnovi socijalne skrbi, naknade za bolovanje, dječjeg doplatka i sličnog, te većina iznosa plaće ili mirovine. Primjerice, ako umirovljenik ima mirovinu 4000 kuna, na zaštićeni račun uplaćuje se 3000, a 1000 se kuna uplaćuje na redoviti račun, s kojeg banka potom novac prebacuje za otplatu duga, objašnjava se. H/D.Pav.
Predlažu produženje moratorija na ovrhe
Čelnici SDP-a i Zeleno-lijevog bloka, Peđa Grbin i Tomislav Tomašević, rekli su da su u hitnu saborsku proceduru poslali zaključak kojim bi se Vladu obvezalo na produženje moratorija na ovrhe, koji je na snazi do 18. listopada. Tomašević je izjavio da predlažu izmjene Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i Zakona o interventnim mjerama u ovršnim postupcima dok "traju ove posebne okolnosti kako bi se produžio moratorij sve dok se ne izmijeni Ovršni zakon". Cilj je da se bolje zaštite dužnici. Tako predlažu vremensko ograničavanje računa dok se ne utvrdi plan otplate dužnika i mnogi drugi socijalni osigurači kojima će se poboljšati zakon.
Najčitanije iz rubrike