Regija
ENERGETSKA OBNOVA OŠ A.G.MATOŠ VINKOVCI

Uspješno završena energetska obnova prve vinkovačke škole
Objavljeno 14. listopada, 2020.

VINKOVCI - Potpisivanjem ugovora prošle godine s izvođačima radova tvrtkom ''Watmont'' započela je energetska obnova OŠ Antun Gustav Matoš Vinkovci koja je danas uspješno završena, a učinak energetske obnove, predstavljen na završnoj konferenciji projekta.

Vrijednost projekta iznosila je više od 17 milijuna kuna od kojih su 10,1 milijun kuna bespovratna sredstava, a ostatak je osiguran u proračunu Grada. Projekt je sufinanciran u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”, a pripremili su ga djelatnici Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA.

- Izvršili smo zamjenu izolacije krovišta, vanjskog zida i poda prema tlu, kompletna stolarija zamijenjena je aluminijskom, uveden je učinkovitiji sustav grijanja i rekuperacije zraka, a unutarnja rasvjeta zamijenjena je LED rasvjetom. Rezultati su uštede na godišnjoj razini od 68 posto u odnosu na razdoblje prije provedbe projekta, a to je ujedno utječe i na smanjenje emisije CO2 za nešto više od 59 posto“, istaknuo je voditelj projekta Josip Romić

 

Na završnoj konferenciji sudjelovala je i zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain koja je ovom prilikom istaknula:


- Raduje me da je OŠ Antun Gustav Matoš ušla u kategoriju energetske učinkovite zgrade s niskom razinom štetnih emisija te s time postala znatno ekonomičnija i energetski učinkovita.Želim čestitati na uspješnoj provedbi energetske obnove škole, a posebno bi isatknula dobru suradnju s Razvojnom agencijom VIA.Na području Vinkovaca do sada smo energetski obnovili 19 zgrada, od čega su četiri još u fazi izvođenja, rekla je  Alenka Košiša Čičin-Šain.

 

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuo je kako je ovo važan projekt po pitanju zaštite okoliša i smanjenje emisije.
''Dobili smo jedan prekrasan objekt za učenike, nastavnike i osoblje, ali i roditelje koji znaju da su djecu ostavili na pravom mjestu, koji znaju da će imati sve što je potrebno da bi se oni mogli posvetiti samo učenju“, rekao je Bosančić.

Prema riječima Daria Draguna, ravnatelja OŠ Antun Gustav Matoš Vinkovci, tek sada će vidjeti zapravo uštede, a one su već vidljive na računima od proljeća i to ponajviše na električnoj energiji zbog LED rasvjete.


-Učenici dobivaju jedan jako dobar prostor u kojemu će biti ugodnije raditi i učiti i kroz ovakve projekte mi podižemo razinu obrazovanja u gradu na jednu višu razinu“, istaknuo je Dragun.

Mario Kokaj
Foto: Gordan Panić

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike