Svijet
ZBOG SPORA S GRČKOM

Njemačka zaoštrila odnose s Turskom
Objavljeno 14. listopada, 2020.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izrazio je u utorak navečer u Ateni žaljenje što Turska povlači poteze koji ne idu u smjeru izgradnje "ozračja povjerenja", potrebnog za obnovu dijaloga s Grčkom.

"Jako nas je iznenadilo ono što smo vidjeli posljednjih dana na turskoj strani", rekao je Maas.

Njemačka, koja predsjeda EU-om do kraja godine, pokušava posredovati između Turske i Grčke u sporu oko nalazišta plina u istočnom Sredozemnom moru. "Sve to ide u smjeru suprotnom od onoga što smo se dogovorili (na posljednjem samitu EU-a), odnosno da ćemo svim diplomatskim sredstvima u ozračju povjerenja pokušati smiriti napetosti", kazao je Maas, prema prijevodu službi grčkog premijera. Turska je u ponedjeljak ponovno poslala svoj brod za seizmička istraživanja Oruc Reis u vode kod grčkih otoka. Misija mu traje do 22. listopada. Slanje tog broda u sporne vode u kolovozu i rujnu izazvalo je velike diplomatske i vojne napetosti između dviju zemalja, članica NATO-a. "Dogovorili smo se s Turskom da ćemo nastaviti pripremne razgovore", rekao je grčki premijer Kiriakos Micotakis nakon sastanka s Maasom. "Ali umjesto da imamo datum" za nastavak dijaloga, "imamo Oruc Reis u grčkom epikontinentalom pojasu. Ne možemo razgovarati u tim uvjetima", rekao je Micotakis u utorak navečer. Grčko-turski spor bit će na dnevnom redu samita EU-a u četvrtak i petak u Bruxellesu.

Potkraj rujna dvije zemlje dogovorile su se da će nastaviti pripremne razgovore o nizu spornih pitanja, koji su prekinuti 2016., ali nisu odredile datum. Maas je u utorak posjetio i Cipar.

Tursku je iz Nikozije pozvao da ne zatvara vrata dijalogu jednostranim potezima.

Turska je sredinom rujna povukla Oruc Reis iz spornih voda kako bi otvorila prostor diplomaciji uoči samita EU-a na kojem se razgovaralo o mogućem uvođenju sankcija Ankari. Europski čelnici poručili su tada da bi sankcije Turskoj mogli uvesti već u prosincu nastavi li ona s istraživanjima plina u regiji. H
Turska je ponovno poslala svoj brod za seizmička istraživanja Oruc Reis u vode kod grčkih otoka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike