Regija
PROJEKT KREĆE U PROVEDBU

Plan: Autopark Lipovac dovršiti u 2024. godini
Objavljeno 15. listopada, 2020.
Jedan je to od strateških projekata za istok Hrvatske, investicija je teška 53 milijuna kuna, a prijavit će se na EU fondove
NIJEMCI - Autopark Lipovac, jedan od strateških projekata za istok Hrvatske, a kojemu je, u konačnici, cilj riješiti problem velikih gužvi koje stvara kamionski promet na graničnim prijelazima prema Srbiji i, istodobno, povećati sigurnost cestovnog prometa - kreće u konkretnu provedbu.Naime, projekt je to koji je dobio zeleno svjetlo na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održanoj nedavno u Našicama, i među deset je odobrenih projekata u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Investicija u Autopark doseže do 53 milijuna kuna, a ono što se u ovom trenutku ističe kao posebno važno jest da upravo kreće izrada projektno-tehničke dokumentacije.

Višestruko važan
– Za taj su dio osigurana dva milijuna kuna i u pripremi smo za raspisivanje natječaja kako bi se krenulo u projektiranje, što bi, očekujemo, moglo biti gotovo do ljeta 2021. godine – kaže načelnik općine Nijemci Vjekoslav Belajević. Ta je srijemska općina i nositelj projekta, a partneri su Vukovarsko-srijemska županija i županijska Razvojna agencija.

Belajević kaže i da je riječ o zahtjevnom projektu, ali i značajnom zbog više razloga. Spomenut će rasterećenje cestovnog prometa, poticaj razvoju gospodarstva, ali i, ne manje važno, rješavanje dugogodišnjeg problema kilometarskih kolona teretnih vozila na graničnim prijelazima Bajakovo, Tovarnik, Ilok. Stanovnici tovarničke općine unatrag pet godina neprestano upozoravaju na problem kolona teških kamiona koji u dane vikenda zaguše cestu Vinkovci – Tovarnik – državna granica, negodujući što i do 500 kamiona dnevno prolazi pokraj njihovih kuća, zbog čega su u strahu za djecu na putu do škole. K tome, u Ilači i Tovarniku upozoravaju i na problem uništavanja ceste, na buku, smeće, otežan pristup oranicama... Kako pak objašnjava Belajević, Autopark Lipovac zamišljen je kao moderno kamionsko stajalište i/ili odmorište sa svim dodatnim sadržajima – čuvanim parkiralištem, servisnom stanicom i praonicom, prenoćištem, restoranom...

Mijenjati zakon
Ravnatelj Razvojne agencije VSŽ-a Ilija Cota navodi kako će se za Autopark Lipovac priritetno aplicirati na sredstva fondova Europske unije, dodajući kako je zeleno svjetlo projektu i jamstvo njegove realizacije neovisno o izvorima financiranja. Ističe i kako je namjera "skinuti" kamionski promet s autoceste Zagreb - Lipovac, kao i cesta kroz naselja, čime se, navodi, smanjuju gužve i značajno pridonosi povećanju sigurnosti cestovnog prometa, a i vozačima kamiona pritom se izlazi u susret s moderno uređenim odmorištem sa svim potrebnim sadržajima. Autopark bi mogao biti dovršen u 2024. godini.

– Ide se u smjeru da će Autopark Lipovac biti početak rješavanja problema prekomjernih gužvi i kolona kamiona na graničnim prijelazima – zaključio je Cota, dodajući da su nužne i izmjene zakonske regulative.

Sanja Butigan
ODMORIŠTE ZA STOTINJAK KAMIONA
Autopark bi mogao prihvatiti stotinjak kamiona koji ne bi morali stajati u kolonama pred granicom, što bi za vozače značilo da nema prekomjernog čekanja uz cestu, bez mogućnosti da zadovolje osnovne potrebe. Lokacija je uz petlju za silazak s autoceste A3 za Lipovac, gdje je prostor od približno 60 hektara.

Inače, podatci PU vukovarsko-srijemske za protekli vikend govore kako je na prijelazu Tovarnik 9. - 11. listopada prometovalo ukupno 3309 vozila, od čega na izlazu 1106 teretnih, dok je na prijelazu Bajakovo ostvaren promet 18.392 vozila, od čega na izlazu 1707 teretnih vozila.
Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

Najčitanije iz rubrike