Ekonomija
PP ORAHOVICA OČEKUJE 3 000 T RIBE

Godina je zahtjevna, ali izlov će biti dobar
Objavljeno 15. listopada, 2020.
Problem u ribnjačarstvu bio je nedostatak oborina koji je PP Orahovica riješila kupnjom dodatne nove potrebne opreme

Hrvatski slatkovodni ribnjaci počeli su proteklih dana s izlovom ribe, među kojima i Poljoprivredno poduzeće Orahovica, inače vodeći proizvođač slatkovodne ribe u Hrvatskoj, koji ima devet ribnjaka.

- PP Orahovica uglavnom se bavi šaranskim ribnjačarstvom, ali tu su i bijeli i sivi tostolobik, amur, som i štuka. Dio ribnjaka nam je u fazi rekonstrukcije i nisu do kraja stavljeni u proizvodnju. Trenutačno nam je u proizvodnji oko 5000 ha ribnjačarskih tabli - kaže voditelj Poslove jedinice ribnjačarstvo u PP Orahovica Josip Tokić te dodaje kako je ovih dana izlov počeo, i to u vrlo zahtjevnoj godini.

- Bilo je malo oborina u zimskom razdoblju, nije bilo snijega da bi se zemlja saturirala vodom, i da bismo kroz proljetno vrijeme oborinama mogli kvalitetno napuniti ribnjake. Ipak, bez obzira na te neprilike uspjeli smo održati proizvodnju na planiranoj razini, ali uz veće izazove nego što smo očekivali. Morali smo dodatno ulagati u opremu koja nam je pomagala u aeraciji ribnjaka, dodatno smo morali uložiti u kupnju crpki s kojima smo prelijevali vodu iz jednih tabli u druge. Srećom, nije bilo uginuća, uspjeli smo cijelo vrijeme držati razinu kisika u vodi na optimumu kako riba ne bi bila ugrožena. Ove godine planiramo proizvodnju oko 3000 tona ribe svih vrsta i svih kategorija, evo, počeli smo s jesenskim ribolovom, a vrhunac sezone očekujemo od sredine studenoga do sredine prosinca, kada većinu naše ribe preradimo u našoj tvornici za preradu Panona Mare - kaže Tokić te naglašava kako intenzivno rade na što većem izvozu, ali i dostupnosti ribe na domaćem tržištu.

- Danas svi populariziraju zdravu prehranu, čemu se mi radujemo i vjerujemo kako će se prepoznati važnosti ribe, posebice slatkovodne. Kod nas se tradicionalno riba jede jednom tjedno, ali na današnji način prodaje kad je riba stalno dostupna, trebala bi i više. Evo, i mi smo stavili u fokus potrebe tržišta i fleksibilnost isporuke kroz cijeli tjedan. Možemo reći da se navike konzumiranja ribe mijenjaju, pa u nekim anketama koje radimo, vidimo da ljudi umjesto jednom u tjednu, ribu jedu dva i više puta, i nadam se kako će to postati i naš standard u Hrvatskoj. Zato pomno radimo na plasmanu ribe na naše tržište, po ribarnicama i trgovačkim centrima, ali izvozimo i u inozemstvo, gdje također imamo dobar odjek - kaže Tokić.

Vladimir Grgurić
promocija ribe i ribljih proizvoda
PP Orahovica daje izniman naglasak na promociju ribe i ribljih proizvoda. - Svi vodeći hrvatski trgovački lanci u Hrvatskoj imaju našu ribu u svom standardu i asortimanu, znači u svim lancima može se kupiti naša riba, od svježe ribe do odrezaka, ili kao delikatesni program. Trenutačno smo u fazi razvoja još niza novih proizvoda radi zadovoljenja ovoga dijela tržišta koje kupuje zamrznuti program i vjerujem da ćemo za šest mjeseci do godinu dana izići s tim novim proizvodima - zaključio je Josip Tokić.                                     
Josip Tokić

voditelj Poslovne jedinice ribnjačarstvo u PP Orahovica

Ove godine planiramo proizvodnju oko 3000 tona ribe svih vrsta i svih kategorija, počeli smo s jesenskim ribolovom, a vrhunac sezone očekujemo od sredine studenoga do sredine prosinca
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

2

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete