Osijek
IZ TRANSFUZIJE APELIRAJU NA DAVATELJE

Zalihe su krvi na minimalnoj razini
Objavljeno 15. listopada, 2020.
Nakon apela Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu dobrovoljnim davateljima krvi moglo se pretpostaviti da ni stanje u Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek nije na zavidnoj razini. V. d. predstojnika Kliničkog zavoda, prof. prim. dr. sc. Marina Samardžija, naglašava kako su zalihe neprestano na minimalnoj razini, jer se na planirane akcije građani ne odazivaju u očekivanome broju.

- U utorak smo imali dva velika potrošača krvne grupe A, a neprestano smo na minimalnim zalihama krvne grupe 0. Nismo u apelu da bismo obustavljali operativne programe, a ni ostalim bolnicama koje opskrbljujemo nismo uskraćivali doze krvi, no moramo informirati i, što je iznimno važno, animirati dobrovoljne davatelje ne samo iz Osijeka nego iz cijele regije kako se ne bismo našli u nepovoljnijoj situaciji nego što je to sada - objašnjava dr. Samardžija, dodajući kako sadašnje, minimalne, zalihe krvi lako mogu prijeći u kritične. Da bi se to preveniralo, naglašava, potrebni su darovatelji krvi.

Broj građana u izolaciji odnosno u samoizolaciji nije isključivi razlog, ali, prema riječima dr. Samardžije, ima utjecaj na broj davatelja krvi. Podsjetimo kako je jučer na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji bilo čak 1177 građana, među kojima zacijelo ima potencijalnih darovatelja krvi. Stoga, kaže dr. Samardžija, nužno je mobilizirati davatelje krvi i imati na umu da već sutra možemo mi biti osoba koja treba krv. Važno je naglasiti da osobe koje su u proteklih 28 dana boravile izvan Hrvatske, odnosno one koje su u tome razdoblju bile u samozolaciji ili su bile pozitivne na koronavirus, ne mogu dati krv prije isteka navedenog razdoblja.

Dodajmo da Gradsko društvo Crvenoga križa Osijek u subotu, 17. listopada, organizira akciju dobrovoljnog davanja krvi u TC Portanova, na drugome katu, od 16 do 19 sati. I u Crvenom križu mole sve koji mogu da se odazovu akciji, odnosno da u uredovno vrijeme Transfuzije ondje daju krv i pomognu u spašavaju nečijeg života.
M. Mihelić
Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike