Osijek
FERIT-OVA KONFERENCIJA

Pametni sustavi u fokusu interesa 90 znanstvenika
Objavljeno 15. listopada, 2020.
Pametni sustavi danas okružuju svakodnevni život u različitim područjima ljudske djelatnosti

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) ove je godine domaćin i organizator četvrte zaredom međunarodne znanstvene konferencije “International Conference on Smart Systems and Technologies 2020”, koja se od 14. do 16. listopada održava u hotelu Osijek.

Konferencija ima za cilj istraživačima i stručnjacima omogućiti platformu za razvoj i širenje znanstvenih i stručnih spoznaja iz područja pametnih sustava i tehnologija, u prvom redu iz elektrotehnike, računarstva, komunikacijskih tehnologija, automatike, robotike, ali i svih drugih interdisciplinarnih područja i primjena.

Nadzorni i programski odbor konferencije okupio je više od 90 uglednih znanstvenika iz desetak zemalja. Izlaganja 36 recenziranih radova održana su u okviru 11 sekcija, a radovi su objavljeni u zborniku radova.

- Pametni sustavi danas okružuju svakodnevni život u različitim područjima ljudske djelatnosti, a naš je fakultet tehnološki lider koji obuhvaća ta područja, kao i obrazovanje inženjera koji će biti sposobni implementirati rješenja vezana uz pametni promet, pametne kuće, pametnu elektroenergetiku, dakle, sve ono gdje sustavom upravlja umjetna inteligencija, robotika i sve ostale tehnološke inovacije, a koje su danas temelj svih novih rješenja i proizvoda - kazao je uoči otvaranja konferencije u srijedu dekan FERIT-a, prof. dr. sc. Drago Žagar.

Konferenciju svake godine podržavaju renomirane znanstvene i stručne ogranizacije poput Ministarstva znanosti i obrazovanja, IEEE Regije 8, Hrvatske Sekcije IEEE, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i HRO CIGRE, uz sponzorstvo niza renomiranih tvrtki, na čelu s tvrtkom Odašiljači i veze kao industrijskim partnerom i AKD-om kao zlatnim sponzorom.
Ivan Alilović

36

recenziranih radova biti će izloženo u okviru 11 sekcija, a svi će biti objavljeni u zborniku radova u sklopu IEEE baze
NAGLASAK NA UMJETNOJ INTELIGENCIJI
Radovi koji će biti izloženi tijekom konferencije pokrivaju sva područja kojima se inače bavi FERIT.

- Riječ je o pametnim sistemima, informacijskim tehnologijama, računarstvu, a imamo i puno radova koji se bave umjetnom inteligencijom, koja zauzima veliki interes znanstvenika i daje dobre rezultate. Svi su radovi prošli recenzijski postupak, a od svih prijavljenih radova 36 ih je recenzirano i bit će objavljeno u zborniku u sklopu IEEE baze - kazala je izv. prof. dr. sc. Irena Galić, prodekanica za znanost i poslijediplomske studije na FERIT-u.
Najčitanije iz rubrike