Dome slatki dome
CVATU U RAZNIM BOJAMA

Jesenske trajnice za šareni vrt sve do proljeća
Objavljeno 15. listopada, 2020.
Trajnice koje kupujemo u kontejnerima možemo saditi tijekom cijele godine

Osim toga što spremate biljke za zimsko mirovanje, vrijeme je i da isplanirate proljetni izgled svog vrta te da, u skladu s tim, posadite biljke koje će vas razveseliti početkom proljeća.

Mnoštvo trajnica svojom će nam cvatnjom obogaćivati vrt tijekom jeseni, kao što su Coreops, Helenium, Rudbeckia, Heliantus, razne vrste Chrysanthemuma, Polygonum, Uniola ili Erica koja cvate od kasne jeseni do rana proljeća. Dolazak jeseni ne znači i pustoš u vrtu. Dapače, prekrasne boje i nijanse opadajućih listova daju našem vrtu očaravajući izgled. Premda mnoštvo stabala i grmova ostane golo i djeluje pomalo pusto, ne znači da nam vrt mora ostati takav tijekom cijele zime. Visoke i više trajnice, ako ocijenimo da se ne mogu same držati uspravno, moramo poduprijeti kolčićima i privezati ih uz njih. Visoke trajnice obično ne sadimo u sredini vrta ili negdje gdje bi nam mogle zaklanjati pogled, njih obično sadimo uz rubove parcela, kao prelazak s visokih stablašica k nižem bilju povezujući ih sa zemljom.

Niže i puzajuće trajnice možemo saditi posvuda u vrtu kao prekrivač tla ili kao popunu suhozidima, čime obogatimo puste suhozide, i to na način da kombiniramo trajnice koje će nam se na suhozidu izmjenjivati cvatnjom tijekom cijele godine. Na taj način dobivamo oplemenjen suhozid koji će tijekom cijele godine biti poseban dekorativan element u vrtu. No za jesensku cvatnju nam većina niskih trajnica baš i neće biti primjerna za sadnju jer niske trajnice najčešće cvjetaju u proljeće. Međutim, i među nižim trajnicama možemo naći poneku kao što je "snijeg" Iberis sempervirens, koji ima sjajno zelene, gotovo kožne listiće, a bojom snijega cvate od kraja listopada do travnja.

Jesenske trajnice uglavnom su više ili visoke, a cvatu u raznim bojama. Sada nije vrijeme njihova razmnožavanja, ali počinje njihova cvatnja i dolaze do posebnog izražaja. Što sada napraviti da bismo obogatili naš vrt već ovu jesen i tako obogaćenog cvijećem dočekali zimu? Prije nego što se odlučimo za kupnju trajnica, moramo malo pogledati stručnu literaturu i obići vrtlarije da bismo na mjestu vidjeli kako koja trajnica izgleda i kako ih kombinirati. Budući da je na našim prostorima tek posljednjih nekoliko godina jako obogaćena ponuda trajnica, neke nove vrste još nisu udomaćene, pa nemaju ni službenog hrvatskog naziva.

Stoga se u nabavi najbolje služiti stručnim nazivljem da ne biste zamijenili vrste, jer kod nas čak mnoštvo istih vrsta ima različiti domaći naziv.

Trajnice u našem vrtu možemo koristiti za pokrivanje neuglednih dijelova vrta, kao pokrivač tla, za obogaćivanje suhozida, za popunjavanje kamenjara, kao prijelazni nasad između niskih i visokih biljnih vrsta u vrtu, kao nastavak cvjetnim gredicama i jezercima; njima možemo u raznim kombinacijama sakriti i neke ne baš lijepe objekte u vrtu koji moraju tamo biti, kao što su razni šahtovi i slično. Uz to ih, ako je njihova cvatnja bogata, možemo koristiti i kao rezano cvijeće, a da ne unakazimo prirodni sklad u skupini. Trajnice, ovisno o visini, možemo koristiti i za uređenje manjih živica i bordura, za obrubljivanje cvjetnih gredica, kao samostojeće gredice na travnim površinama, uz staze, za uređenje terasa i drugo.

Možemo ih uzgajati i u posebnim loncima kojima dekoriramo i uljepšavamo naše terase. Dakle, primjena trajnica u vrtu je vrlo raznolika i o nama samo ovisi kako ćemo ih zasaditi da bi prikladnom sadnjom došle do što većeg izražaja.

Trajnice koje nalazimo po vrtlarijama su u kontejnerima i možemo ih saditi tijekom cijele godine. Pri sadnji takvih trajnica budimo oprezni da ne bismo ozlijedili njihov korijenov sustav, jer to može negativno utjecati na razvoj same biljke. Sadnju moramo obavljati na dubinu na kojoj je biljka bila u kontejneru. Preduboka ili preplitka sadnja može prouzročiti propadanje biljke. Sadnja podrazumijeva i to da je tlo za nju već dobro pripremljeno i pognojeno. Naime, naše trajnice ostat će zasađene na istom mjestu više godina.

Jasminka Knežević
Trajnice, ovisno o visini, možemo koristiti i za uređenje manjih živica i bordura, za obrubljivanje cvjetnih gredica
Japanska kurika otporna na mraz
Euonymus japonicus je zimzeleni grm ili nisko stablo koje naraste 2 - 8 m. Cvjetovi su zelenkastobijeli, sitni, a cvate u lipnju i srpnju. Plodovi su ružičasti, okrugli, sadrže sjemenke koje dozrijevaju krajem jeseni. Odlična je za dekoraciju vrtova krajem kalendarske godine jer je otporna na mraz i sušu. Otporna je i na dim, prašinu, na gradska onečišćenja te podnosi orezivanje.
Ne zaboravite na maćuhice
Maćuhica je biljka koja se sije prve godine, da bi tek sljedeće procvjetala. U jesen se siju i lukovičaste biljke, koje cvjetaju početkom proljeća. Pod lukovičastim biljkama podrazumijevamo biljke koje je lako uzgojiti, a možemo ih posaditi na raznim mjestima kao što su žardinijere, travnjaci i slično. Lukovice se mogu kombinirati i s jednogodišnjim ili višegodišnjim biljkama.
Veliki žednjak na sunce
U jesen atrakcija su jesenski zvjezdani, a vrt može uljepšati i veliki žednjak ili tustika. Voli sunce i propusnu zemlju. Pojavljuje se u ružičastoj i tamnocrvenoj boji.

Još jedna biljka pogodna za jesen je jesenski jedić. Jedna od najpopularnijih jesenskih biljaka svakako je jesenska šumarica koja naraste od 50 do 100 cm i sadi se u malim grupama od tri biljke do njih pet.
Možda ste propustili...

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike