Novosti
POMOĆNIK MINISTRA UNUTARNJIH POSLOVA

Trut: Korona-redare određuju vlasnici objekta, provode mjere nad 50 ljudi
Objavljeno 13. listopada, 2020.

ZAGREB - Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut izjavio je u utorak kako će zadaća korona-redara biti da nadziru provođenje epidemioloških mjera nad 50 osoba koje borave u zatvorenom prostoru.

Nacionalni stožer Civilne zaštite u ponedjeljak je objavio odluke kojima se uvodi obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima i ograničavaju društvena okupljanja, na kojima se očekuje više od 50 ljudi.

"Korona-redari su jedna od mjera koji su propisani preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ( HZJZ); to su osobe koje vlasnici objekta odrede i njihova zadaća je provoditi epidemiološke mjere HZJZ-a", rekao je Trut za večerašnje Vijesti RTL-a.

Dodao je kako ih na terenu možemo očekivati već od sutra. Jedan korona-redar trebao bi voditi računa o provedbi epidemioloških mjera nad 50 osoba.

"Svaki objekt koji prima više od 50 osoba, na svakih 50 osoba mora imati po jednog korona-redara", naglasio je Trut.

Prvi dan provođenja novih preporuka i mjera prošao je uredno, kaže Trut. Inspektorat je proveo 258 nadzora ugostiteljskih objekata, a izrečeno je 16 kršenja mjera, poput nepridržavanja razmaka te nenošenje ili nošenje maske na nepravilan način u objektima.

Istaknuo je kako gosti, primjerice u restoranima, moraju nositi maske i o tome računa vodi vlasnik objekta. Ukoliko gosti odbiju nositi masku, moraju biti zamoljeni da napuste objekt, u suprotnom kaznu snosi vlasnik objekta.

"Sve ovo nije radi kažnjavanja, sve ovo radimo radi i edukacije i podizanja odgovornosti svih nas sukladno epidemiološkim mjerama te da zaštitimo jedni druge. Kazne nisu cilj, nego potaknuti građane da se ponašaju sukladno epidemiološkim preporukama", zaključio je Trut.

(Hina)

Možda ste propustili...

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece