Mozaik
SRETNI TURIST

Samo su za njega otvorili svetište
Objavljeno 14. listopada, 2020.
Peru je otvorio svetište Inka na Machu Picchuu za jednog jedinog japanskog turista, koji je gotovo sedam mjeseci čekao da posjeti jedno od najpoznatijih mjesta UNESCO-ove svjetske kulturne baštine, piše BBC. Jesse Katayama trebao je posjetiti Machu Picchu još u ožujku, kada je doputovao u Peru, no sveti grad Inka tada je zatvoren zbog pandemije koronavirusa.


Ministar kulture Alejandro Neyra rekao je da je Katayami pristup svetištu odobren jer je podnio poseban zahtjev. Očekuje se da će glavna turistička atrakcija Perua, drevni sveti grad Inka, idućeg mjeseca biti ponovno otvoren za turiste, no za nešto manji broj posjetitelja. Vlasti nisu objavile točan datum.


Jesse Katayama u Peruu je planirao provesti samo nekoliko dana, no zbog restriktivnih mjera i novih propisa o uvjetima putovanja uvedenih zbog pandemije koronavirusa sredinom ožujka ostao je u gradu Aguasu Calientesu, nedaleko od Machu Picchua. "Gospodin Katayama je u Peru stigao nadajući se da će uspjeti posjetiti Machu Picchu i ostvariti svoj dugogodišnji san", rekao je Neyra. "U subotu smo mu konačno dopustili da s voditeljem parka obiđe ruševine Inka kako bi prije povratka u domovinu ipak uspio finalizirati dugo željeno putovanje", rekao je Neyra. U videosnimci s vrha planine Machu Picchu Katayama poručuje: "Ova je tura bila uistinu nevjerojatna, hvala."
Prema podatcima Sveučilišta "Johns Hopkins", u Peruu je od početka pandemije evidentirano više od 849.000 slučajeva zaraze koronavirusom i 33.000 smrtnih slučajeva. H
Najčitanije iz rubrike