Regija
IZLOŽBA "IGRA SPORTA I UMJETNOSTI"

Svaki predmet prikazuje posebnu sportsku priču
Objavljeno 14. listopada, 2020.
Danira Bilić navela je kako sport ne treba gledati isključivo kao puko sportsko natjecanje te skup medalja i pehara

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena je izložba "Igra sporta i umjetnosti", kojom se najavljuje stalni postav Hrvatskog športskog muzeja.


Taj muzej djeluje više od 70 godina u raznim ustrojstvenim oblicima, a od 2003. kao nacionalna muzejska institucija pod okriljem Ministarstva kulture te sustavno prikuplja najvrjedniju nacionalnu baštinu iz područja hrvatskog sporta i tjelovježbe. U tom je razdoblju, započevši s ostavštinom Franje Bučara, prikupljeno više od 260.000 predmeta, dokumenata, fotografija i publikacija koji svjedoče o povijesti i razvoju sporta u Hrvatskoj od sredine 19. stoljeća do današnjice.

Danira Bilić, ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja, rekla je kako su izložbu organizirali u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Akademijom likovne umjetnosti u Zagrebu, s tim što je premijerno postavljena u veljači ove godine u Zagrebu.

- U Vukovaru smo izložili predmete koji dolaze iz fundusa Hrvatskog športskog muzeja, čiji su autori najveća imena hrvatske umjetnosti. Neki od tih predmeta bit će dio budućeg stalnog muzejskog postava. Želimo još jednom naglasiti kako je sport sastavni dio hrvatske povijesti i nacionalne kulture i da ga je potrebno shvaćati u puno širem kontekstu, odnosno izvan uobičajenog razumijevanja sporta kao pukog sportskog natjecanja i skupa medalja i pehara - navela je Bilić, objasnivši kako je sport važan čimbenik u gospodarskom, društvenom, političkom i kulturnom smislu hrvatskoga društva.

Marijan Sutlović, kustos Hrvatskog športskog muzeja i autor izložbe, izjavio je kako je izloženo oko 300 umjetnina i predmeta koji pokazuju spoj sporta i umjetnosti, dvije grane naše svakodnevnice koje su na prvi pogled nepovezane, no imaju mnogo toga zajedničkoga, ponajprije strast i emocije koje ih prožimaju.

- Izloženi su predmeti nastali kao primijenjena umjetnost u području sporta i zanimljivo je promatrati kako su pridonijeli popularizaciji sporta. Likovno su zanimljivi, a svaki od njih u pozadini nosi posebnu sportsku priču. Izložba je koncipirana kronološki i prikazuje razvoj primijenjene umjetnosti u području sporta u Hrvatskoj, a manji je dio izložbe vezan uz olimpizam i umjetnost - rekao je.
Ta će zanimljiva izložba u Vukovaru biti otvorena do 22. studenoga.

Dragana Korpoš

MEĐU BROJNIM UMJETNICIMA I ANDY WARHOL
Dio izložbe vezan uz olimpizam i umjetnost obuhvaća i plakate nastale u velikoj seriji rađenoj za izložbu u Sarajevu 1984. Na njoj su prikazani najvažniji umjetnici toga vremena, među kojima je i Andy Warhol.

Iz Gradskog muzeja Vukovar izrazili su zadovoljstvo što je Vukovar prvi grad koji je nakon Zagreba dobio priliku ugostiti vrijednu izložbu, uz naglasak kako velik broj predmeta nije bio dostupan javnosti i izložen je prvi put, zorno prezentirajući razvoj i najveće uspjehe hrvatskog sporta i tjelovježbe.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike