Novosti
SUSRETI MINISTARA I MEDIJA UBUDUĆE U BANSKIM DVORIMA

Vlada: Namjera nam je povećati sigurnost stanara, ali i novinara
Objavljeno 14. listopada, 2020.
Konferencije za medije i izjave članova Vlade i drugih dužnosnika ubuduće će se, s obzirom na privremeni režim pojačanih sigurnosnih mjera, održavati unutar zgrade Vlade, priopćila je u utorak Vlada RH. S obzirom na privremeni režim pojačanih sigurnosnih mjera, ograničen je pristup vozilima i osobama na Markov trg, a policijski službenici obavljaju preglede osoba i predmeta na kontrolnim točkama. "Namjera nam je da podizanjem razine sigurnosnih mjera na Trgu sv. Marka osim sigurnosti štićenih objekata, zgrade Vlade RH, Hrvatskog sabora i Ustavnog suda RH povećamo i sigurnost stanara, građana, kao i novinara koji prate rad tih institucija", kaže se u priopćenju. Također, Vlada želi osigurati da nove privremene sigurnosne mjere ni na koji način ne utječu na mogućnost predstavnika medija da izvještavaju o aktivnostima Vlade, sjednicama i događajima, kao ni na dostupnost članova Vlade za izjave medijima, ističe se u priopćenju. U tu svrhu pristupit će se izradi i ažuriranju službenih akreditacija za predstavnike medija koji prate rad Vlade. Do tada medijsko praćenje Vladinih sjednica, sastanaka, aktivnosti, događaja, kao i konferencija za medije, bit će omogućeno svim novinarima, snimateljima i fotoreporterima koje njihove redakcije najave prije pojedinih događaja. Glasnogovornik Vlade Marko Milić u priopćenju navodi i da će predstavnicima medija biti omogućen pristup Markovu trgu, kako bi mogli pratiti javna okupljanja, uz obavljanje sigurnosnog pregleda.
Time je Vlada neizravno odgovorila na kritike iz Gonga, odakle su poručili da je najava ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića prema kojoj novinari više neće moći na Markovu trgu prilaziti ministrima po izjave "izuzetno opasna za demokraciju" te apelirali da se novinari zaštite, a ne da im se tamo zabrani rad. "Vlada nema redovite konferencije za medije, ne obavještava pravovremeno i transparentno građane i građanke o svom radu, dnevni redovi Vlade dostupni su najranije tek dan prije sjednice ili pak to isto jutro. Ovakav odnos prema javnosti produbljuje nepovjerenje i sumnju u rad institucija", navodi Gong u priopćenju. H/D.Pav.
Marko Milić

glasnogovornik Vlade

Vlada želi osigurati da nove privremene sigurnosne mjere ni na koji način ne utječu na mogućnost predstavnika medija da izvještavaju o aktivnostima Vlade, sjednicama i događajima.
Možda ste propustili...

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O STANJU LJUDSKIH PRAVA ZA 2023.

Amnesty: Hrvatska i dalje nasilno vraća migrante i ograničava pobačaj

NOVI ZAŠTITNICI NAŠEG ZRAČNOG PROSTORA

U Hrvatsku stiže prvih šest Rafalea