Novosti
MILINA: NIJE BILO INDICIJA DA BI SE MOGAO DOGODITI NAPAD

Otac napadača ispitan zbog ilegalnog oružja, na Trgu sv. Marka ograničeno kretanje
Objavljeno 14. listopada, 2020.

Policija je u utorak uhitila te nakon ispitivanja pustila na slobodu oca 22-godišnjeg napadača s Markova trga. Općinsko državno odvjetništvo u Sisku u priopćenju navodi da je 13. listopada zaprimilo policijsku kaznenu prijavu protiv hrvatskog državljanina rođenog 1961. zbog sumnje na kazneno djelo nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.


Riječ je o oružju i streljivu pronađenom u pretrazi nekretnina u mjestu Kletište kojima se koristi otac 22-godišnjeg Danijela Bezuka, koji je na Markovu trgu pucao po zgradi Vlade i pritom ranio policajca, a zatim počinio samoubojstvo.


Tužiteljstvo navodi da je u dvorišnim gospodarskim prostorijama svoje obiteljske kuće u Donjem Kletištu (okolica Kutine) držao dvije puške s optičkim ciljnicima i prigušivačem te više od tisuću komada raznog streljiva. "Osumnjičenik je po primitku kaznene prijave ispitan u ovom državnom odvjetništvu nakon čega je, uslijed nepostojanja osnova za određivanje istražnog zatvora, pušten na slobodu", stoji u priopćenju. Policija je prethodno izvijestila da je uz puške s optičkim ciljnicima i prigušivačima kod 59-godišnjaka pronašla 1169 komada raznog streljiva. Još nije poznato jesu li automatska puška kojom je Bezuk pucao po Trgu sv. Marka i pištolj kojim si je oduzeo život iz očeva arsenala.


Na Trgu sv. Marka vidljivim je preprekama privremeno ograničena sloboda kretanja građana. Slobodu kretanja policija je ograničila na temelju članka 51 Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, kojim joj se daje ovlast privremenog ograničavanja pristupa i kretanja na određenom prostoru ili zadržavanja ljudi zbog različitih razloga, koji uključuju i osiguranje štićenih osoba, objekata i prostora, objasnili su u MUP-u. Ta ovlast policije na Trgu sv. Marka primjenjivat će se dok se ne pronađe trajnije rješenje u dijalogu s ustanovama koje funkcioniraju na tom prostoru, a to su Vlada, Sabor, Ustavni sud i crkvene vlasti. Primjena članka 51 Zakona o policijskim poslovima i ovlastim u praksi znači da građani više ne mogu dolaziti na Markov trg. Kretanje će biti odobreno onim osobama koje imaju opravdan razlog da uđu u tu štićenu zonu. Glavni ravnatelj policije Nikola Milina izjavio je da su postavljene fizičke prepreke pa se na središnji prostor trga ne može dolaziti "bez opravdanog razloga". "Ovo nas tjera da moramo više napraviti što se tiče sigurnosti", kazao je Milina, dodavši da su to prve mjere do rješenja koje će biti doneseno.
Milina je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog" rekao kako nije bilo nikakvih indicija da bi 22-godišnji mladić mogao na Markovu trgu pucati u zgradu Vlade i teško ozlijediti policajca, a potom si oduzeti život. "Uz to, počinitelj nije bio evidentiran ni za prekršaj ni kazneno djelo", rekao je Milina. No potvrdio je da je policija u pretrazi objekata na području Kutine kojima se koristio pronašla više komada oružja i streljiva. Za ranjenog policajca rekao je da je stabilno. Istražitelji još nisu uspjeli s njim razgovarati jer je u ponedjeljak cijeli dan bio na operativnim zahvatima, a s njim je videolinkom uspio popričati brat, koji je također policajac. H/D.Pav.
UGROŽENA SU BILA TRI POLICAJCA
Milina je napomenuo da se utvrđuje i smjer dolaska počinitelja na Markov trg, a prema onom što je dosad utvrđeno, nije bilo nikakve prethodne ugroze za građane niti je oružje nosio na vidljiv način, pa nitko nije mogao dojaviti da mladić posjeduje oružje. Prema podatcima koje je iznio, mladić je na Markovu trgu zapucao na policajca iz dugog vatrenog oružja, a ugrožena su bila ukupno tri policajca. Uz ranjenog policajca ispred Vlade, ugrožen je bio policajac na osiguranju Sabora, koji je uzvratio paljbom, i jedan policajac koji se našao u blizini. Naglasio je da je policija nakon "performansa s lubenicama" koji je na Markovu trgu izveo Živ zid podigla sigurnosne mjere i znatno povećala broj ophodnji i kontrole u užoj i široj zoni prostora. No događaj od ponedjeljka, naglasio je, upozorava da se te mjere moraju poboljšati, što govore i sigurnosni stručnjaci.
Mario Zovak

ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice

Policajac je dobro

Zdravstveno stanje policajca koji je ranjen na Markovu trgu i operiran u KBC-u Sestre milosrdnice, u utorak je bilo dobro pa je iz jedinice intenzivne skrbi premješten na kirurški odjel. "Nema nikakve ugroze životnih funkcija, ruka izgleda dobro, a čini se da je i motorika u redu, znači da živci funkcioniraju", rekao je ravnatelj tog KBC-a Mario Zovak. Policajca Oskara Fiurija (31) u ponedjeljak ujutro hitcima iz automatskog oružja ranio je 22-godišnji Danijel Bezuk u rafalnoj pucnjavi prema ulaznim vratima Banskih dvora. Zadobio je četiri prostrijelne rane, dvije u ruku i dvije u trup.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana