Ekonomija
VOĆARSTVO MANJI UROD OVE GODINE DOŠLO DO BLAGE PROMJENE U SORTAMA JABUKA

Kvaliteta odlična, a tržište je već narušeno uvozom jeftinih jabuka
Objavljeno 14. listopada, 2020.
Hrvatski su voćnjaci stari - više od 25 posto svih nasada starije je od 20 godina

Vezani članci

DR. SC. KRUNOSLAV DUGALIĆ, RAVNATELJ HAPIH-A

Hrvatsku ćemo proizvodnju jabuka učiniti prepoznatljivom potrošačima

Berba jabuka u Hrvatskoj je u tijeku, a procjene govore da će urod ove godine biti na razini od 55.000 tona, što je manje nego prošle godine, kada je proizvodnja bila 68.352 tone.


Otkupljivači i proizvođači zadovoljni su kvalitetom ovogodišnjeg uroda, a opskrba tržišta je dobra i počela je već u kolovozu, kada je na tržište stigla prva rana sorta, gala. Stabilnost tržišta narušavaju uvoznici, koji su ranije nego inače počeli uvoz jabuke, lošije kvalitete i po nižim cijenama od domaće ponude, što je primjetno u pojedinim trgovačkim lancima. Najviše takve jabuke dolazi iz Srbije, Sjeverne Makedonije i susjedne BiH, pokazuje analiza Smartera, konzultantske tvrtke specijalizirane za poljoprivredu i prehrambenu industriju.


"Prve analize pokazuju da je ove godine došlo do blage promjene u sortama jabuka. Tako je proizvodnja najraširenije sorte jabuka, idared, smanjena s lanjskih 33.000 na oko 13.000 tona, gale povećana za 3000 tona, a sorte golden delicious s lanjskih 8000 na 15.000 tona. Rast je vidljiv i kod sorte jonagold, za 1300 tona, i red deliciousa, s lanjskih 500 na čak 2135 tona. Sadašnje procjene govore da bi Hrvatska uz ovu proizvodnju i potrebe našeg tržišta, koje se kreću oko 66.000 tona, domaće jabuke na tržištu mogla imati cijele zime. Računa se da će od ukupne proizvodnje oko 33.000 tona biti iznimne prve kvalitete", ističu u Smarteru. Podatci Državnog zavoda za statistiku posljednjih desetak godina pokazuju da su se površine pod nasadima jabuka smanjile. Tako su 2008. godine pod jabukama bila 6404 hektara, za razliku od 2019., kada smo imali samo 4946 hektara, što upućuje na znatan pad. Što se tiče proizvodnje, također su vidljive veće oscilacije, i to posebno u razdoblju od 2011. godine do sada. Velik pad proizvodnje bio je 2012., kada je proizvedeno samo 37.414 tona, a 2013. godina bila je rekordna, s proizvodnjom od čak 121.738 tona. Ukupna proizvodnja jabuka u 2018. iznosila je 90.254 tone, a prošle je godine urod smanjen na spomenute 68.352 tone. Pad je nastavljen i ove godine, zbog proljetnih mrazova.
Opskrba

U proizvodnji jabuka, kao i ostalih voćnih vrsta, velik problem postaju snažne klimatske promjene i česte elementarne nepogode, a poseban je problem nedostatak kvalificirane radne snage za berbu.


"Mala ulaganja i investicije u suvremene tehnologije te manje od pet posto površina pod navodnjavanjem dovode do vrlo niskih prinosa po hektaru proizvodnje u odnosu prema zemljama najboljim proizvođačima jabuka, iz kojih na hrvatsko tržište dolaze znatne količine jabuka. S obzirom na velike oscilacije u proizvedenim količinama, samodostatnost u ovoj proizvodnji prosječno iznosi 86 posto", ističu u Smarteru.


Uz nedostatak suvremenih tehnologija i znanja, hrvatski su voćnjaci stari, pa je čak i više od 25 posto svih nasada starije od 20 godina, a onih mlađih od pet godina ima samo 6,4 posto proizvođača. Također, jabučnjaci su maleni, tako da je čak 24 posto svih voćnjaka manje od 0,5 hektara, a 57 posto voćnjaka manje je od pet hektara. Ukupno se proizvodnjom jabuka bavi više od 18.000 ljudi, no velik broj njih nisu proizvođači za tržište.


Neujednačena proizvodnja jabuka stvara velike probleme proizvođačima i zbog poremećaja koji se zbog toga javljaju na tržištu. To dovodi do toga da je visok uvoz jabuka kontinuiran, jer trgovci imaju dugogodišnje stabilne ugovore s proizvođačima izvan Hrvatske, koji im jamče sigurnost opskrbe.
Udruživanje

Podatci za prva četiri mjeseca pokazuju da je uvezeno čak 9000 tona svježe jabuke, u vrijednosti od 6 milijuna eura, najviše iz Poljske – 4252 tone, u vrijednosti od 2,4 milijuna eura. U istom razdoblju izvoz je bio 1752 tone, vrijedne više od jedan milijun eura, a najviše hrvatske jabuke završilo je na tržištu Velike Britanije – 712 tona.


Uvoz jabuka u prva je četiri mjeseca bio veći od ukupnog uvoza za cijelu 2019. godinu, kada je uvezeno 8277 tona, vrijednih 3,7 milijuna eura. Najveći razlog bio je nedostatak domaće jabuke do sezone dolaska drugog voća, a ova je godina bila specifična i zbog pandemije, koja je povećala potrošnju. Ipak, to je podatak koji pokazuje da je unatoč prekidu opskrbnih lanaca zbog koronakrize na tržištu bilo više uvoznih jabuka nego uobičajenih sezona, pa će negativna bilanca, ako se ovako nastavi, na kraju godine biti rekordna. Prve naznake pojačanog uvoza domaći proizvođači primijetili su i na početku sezone berbe, kažu u Smarteru.
Stručnjaci Smartera naglašavaju da se proizvođači moraju udružiti kako bi osigurali dovoljne količine ujednačene kvalitete proizvoda i označiti svoje proizvode prepoznatljivim brendiranjem hrvatske jabuke, kako bi je i potrošači prepoznali. "Ipak, posljednjih se godina sve veći broj većih proizvođača jabuka udružuje u proizvođačke organizacije pa već sada u Hrvatskoj u proizvodnji jabuka imamo nekoliko snažnih proizvođačkih organizacija, koje će privući i manje proizvođače. PZ Jabuka trenutno je najveća proizvođačka organizacija, koja ima proizvodnju od oko 7000 tona jabuka i sve se veći broj proizvođača okuplja oko nje. Došlo je i do jačanja suradnje s otkupljivačima, poput Enna Fruita", navode iz Smartera.


Zdenka Rupčić
Trgovina pod utjecajem pandemije
"Ukupna procjena za ovu europsku sezonu 2020. iznosi 10,7 milijuna tona, a sezona berbe i isporuke na tržište počela je pet do sedam dana ranije nego što je uobičajeno. Trgovina jabukama na globalnom tržištu ove godine bila je pod utjecajem pandemije te je došlo do pada prodaje zbog pada turizma, što je kompenzirano povećanom potrošnjom u ‘lockdownu‘. Promijenile su se potrošačke navike - veća potražnja za proizvodima s dugim rokom trajanja, potražnja za lokalnim i pakiranim proizvodima. Ovogodišnji urod jabuke u EU-u rangiran je umjereno nisko u odnosu prema posljednjih deset godina i proizvodnja će biti oko četiri posto manja od desetogodišnjeg prosjeka", navode iz Smartera.
Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

Najčitanije iz rubrike