Osijek
UKOPOVI PROBLEMI S NAPLATOM

Dug za grobnu naknadu veći od 2,5 milijuna kuna
Objavljeno 14. listopada, 2020.
Nakon višegodišnjeg neplaćanja Ukop može oduzeti grobno mjesto

Za samo 20-ak dana u Hrvatskoj se obilježava blagdan Svih svetih, a ovo je ujedno i vrijeme kad, osim za pripreme za obilazak posljednjih počivališta na 20 osječkih groblja, tvrtka Ukop podsjeća sugrađane i na obvezu plaćanja godišnje grobne naknade.

Naime, u ovom trenutku korisnici grobnih mjesta za tekuću i prethodne godine duguju više od 2,5 milijuna kuna za godišnju grobnu naknadu što, prema riječima direktora Ukopa Hrvoja Ostričkog, bitno otežava održavanje posljednjih počivališta.

- Na svim grobljima približno je 40 tisuća grobnih mjesta, a od toga broja 6871 grobno mjesto, na temelju odredbi Zakona o grobljima i Odluke o grobljima, smatra se napuštenima zbog neplaćanja godišnje grobne naknade - upozorava Ostrički. Valja podsjetiti i na to da se, nakon nenaplaćene godišnje grobne naknade u kontinuitetu od deset godina, grob odnosno grobno mjesto smatra napuštenim i prelazi u vlasništvo Uprave groblja. Također, dat će se na upravljanje novome korisniku nakon proteka 15 godina od posljednjega ukopa u humak, odnosno 30 godina u grobnicu. Dodajmo tome da se neka grobna mjesta koja prijeđu u vlasništvo Ukopa naknadno mogu prenamijeniti, primjerice, za zelenu površinu, odnosno za opću namjenu pa čak i za postavljanje vodovodnog priključka. Takvih je situacija bilo, pojašnjava Ostrički, na Groblju svete Ane, a kako se to više ne bi dogodilo, građani su dužni plaćati svoje godišnje grobne naknade.

- Bilo je situacija da tijekom godine građani dođu i žele odjednom platiti dug svih deset ili više godina. Mi potom sagledavamo situaciju i odlučujemo što ćemo, odnosno koje grobno mjesto ćemo vratiti. Konkretno, ove godine vraćena su 44 grobna mjesta korisnicima, a godišnje ih bude oko 60. Kako se ne bi našli u situaciji da u želji da ne izgube grobno mjesto moraju odjednom namiriti dugovanje, građani se mole da redovito plaćaju godišnje grobne naknade i eventualna dugovanja. Za građane koji imaju velik dug i ne mogu ga otplatiti jednokratno, Ukop je osigurao broj telefona 031/272-655 koji građani mogu nazvati i dogovoriti način plaćanja dugovanja - kaže direktor Ostrički.

- Drugi dio godišnje grobne naknade treba se platiti do kraja studenoga, a korisnici su dobili uplatnice u prvoj polovini godine. Plaćanje je također moguće obaviti u Pogrebnom uredu u Leovićevu prolazu 11 na Đakovštini, odnosno preko uplatnica ili na uplatnome mjestu u pothodniku na Trgu Ante Starčevića - kaže direktor Ostrički.

Inače, dug koji je već premašio 2,5 milijuna kuna, kaže direktor Ukopa, uglavnom se svake godine kreće u tom iznosu, no da bi funkcioniralo održavanje groblja koje se financira upravo iz sredstava uplaćene grobne naknade, vjeruje da će iznos ubuduće biti manji. Stoga koristi priliku uoči blagdana Svih svetih, kad se očekuje i poveći broj korisnika na posljednjim počivalištima svojih najmilijih, podsjetiti na obvezu kako ne bi došlo do situacije oduzimanja prava na njegovo korištenje.

Marija Mihelić
GRADI SE NOVI KOLUMBARIJ, GROBNICE...
Direktor Ukopa ističe da su u tijeku dodatna uređenja Centralnog groblja za skorašnje obilježavanje blagdana Svih svetih gdje je u tijeku sanacija krova na zgradi tamošnje mrtvačnice. Također, zbog potrebe uređenja okoliša, nabavljena je samohodna kosilica i vozilo za pogrebnu službu, Bit će zasađeno i 1000 novih sadnica zelenila, od kojih najviše upravo na Centralnome groblju kako bi mu se vratio izgled kakav je imao nekada. Ondje je počela i izgradnja šestog kolumbarija koji će, kaže Ostrički, biti veći i drukčiji od dosadašnjih, uz dodatno zelenilo. Također je prema potrebama korisnika kako na spomenutom Centralnom tako i na nekolicini drugih grobalja (Donji grad, katoličko groblje Tenja, Višnjevac i Retfala) omogućena gradnja grobnica prema potrebi sugrađana. Na upit o tijeku izgradnje drugog po redu krematorija u Hrvatskoj, a koji se gradi na Centralome groblju, direktor Ukopa Ostrički tek kaže kratko da gradnja ide svojim tijekom. Uskoro će se novosti vezane za krematorij, rekao je, objaviti na konferenciji za novinare.
Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike