Osijek
KONFERENCIJA O KIBERNETIČKOJ SIGURNOSTI

Bajtl: Sigurnosna je higijena nešto s čime moramo naviknuti živjeti
Objavljeno 14. listopada, 2020.
Aktualne teme iz područja kibernetičke sigurnosti poput regulatornog okvira, sigurnosti industrijskih i tehnoloških sustava, informacijsko-komunikacijskih tehnologija u fokusu su konferencije Cyber Security 2020., koju četvrtu godinu zaredom 13. i 14. listopada organizira osječki FERIT, u suradnji s tvrtkama Atos Convergence Creators i ATO Inženjering Osijek.

Kibernetička sigurnost obuhvaća aktivnosti i mjere kojima se postiže povjerljivost, cjelovitost i dostupnost podataka i sustava u prostoru unutar kojeg se odvija komunikacija informacijskih sustava, kao i interneta i svih sustava povezanih na njega. I Hrvatska je to područje prepoznala kao strateško, pa je već dvije godine na snazi i Zakon o kibernetičkoj sigurnosti.

- Posebno u doba koronakrize, kada online sustavi postaju jedno od najvažnijih sredstava komunikacije i obrazovanja, informacijska sigurnost postaje sve važnija, stoga ćemo se i ove godine dotaknuti tema koje su vezane uz informacijsku i komunikacijsku sigurnost, poput Zakona o kibernetičkoj sigurnosti i njegove provedbe te svega onog što je važno za provedbu određenih sigurnosnih elemenata koji trebaju biti ugrađeni u informacijske sustave - kazao je prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan FERIT-a, osvrnuvši se na jedan od ključnih problema kada govorimo o kibernetičkoj sigurnosti - nedostatak stručnog kadra.

- Postoje određeni studijski programi koji obrazuju studente na poslijediplomskom specijalističkom studiju, a mi smo uveli i nekoliko kolegija iz tog područja kojima nastojimo povećati znanja i kompetencije naših studenata, jer, jednostavno, danas stručnjak u informacijskom području ne može biti kompletan ako nema znanja o komunikacijskoj sigurnosti - dodao je Žagar.

Boris Bajtl, stručnjak za sigurnost i operacijski menadžer iz tvrtke Atos, govorio je o tome koliko smo kao društvo i pojedinci zaštićeni od kibernetičkih prijetnji.

- Zaštićeni jesmo, ali u svakom slučaju nedovoljno. Sigurnosna je higijena nešto s čime se moramo naviknuti živjeti, i ova je konferencija jedan doprinos u tom smjeru. Na ovom se skupu bavimo prije svega industrijskom sigurnošću, što je još jedan slabo poznat aspekt kibernetičke sigurnosti, s obzirom na to da je riječ o kritičnim operatorima i davateljima usluga, gdje svaka uskrata tih usluga može imati velike posljedice za državu - kazao je Bajtl. I. Alilović

Ivan Alilović
Ugroza industrijske sigurnosti, napose operatora i davatelja usluga, može imati velike posljedice za državu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike