Osijek
NAPUŠTENI AUTOMOBILI

Ove godine s gradskih ulica odvezeno 18 vozila nepoznatih vlasnika
Objavljeno 14. listopada, 2020.
Grad Osijek i tvrtka Kairos produžili su suradnju u uklanjanju napuštenih vozila s osječkih ulica. Njih, nažalost, još uvijek ima. Prema podatcima koje su nam dostavili iz Grada Osijeka, prema rješenju Odsjeka komunalnog redarstva Grada Osijeka, s osječkih javnih površina do početka listopada uklonjeno je 18 takvih vozila. Prošle godine - desetak.

I pitanje uklanjanja protupravno neregistriranih teretnih vozila s javnih površina (ali i postavljenih objekata i predmeta) regulirano je Odlukom o komunalnom redu. Vlasnici vozila (ili dijelova vozila) koja se ne upotrebljavaju u prometu zbog dotrajalosti i oštećenja ili su bez registracijskih pločica, neregistrirana i sl., a ostavljena su na površini javne namjene, a to su i parkinzi ispred zgrada, dužni su takva vozila ukloniti u roku od sedam dana.

U suprotnom, nakon što komunalni redar uoči takvo vozilo, prvo pokušava doći do podataka o vlasniku vozila. Ako ne može doći do njega, na vjetrobranskom staklu ispod brisača ostavlja upozorenje kojim nalaže da se vozilo makne u roku od sedam dana. Protekom tog roka donosi se rješenje kojim se nepoznatim vlasnicima nalaže uklanjanje motornih vozila s lokacija na kojima se nalaze (istakne se lokacija, boja, marka i tip vozila) i to rješenje postavlja se na oglasnu ploču Grada Osijeka gdje stoji osam dana. Protekom tih osam dana smatra se da je rješenje uručeno vlasnicima vozila. Ali tu je potom i idući rok žalbe od 15 dana, u skladu sa Zakonom o općem upravnom postupku, što znači da od prvog stavljanja upozorenja vlasnik ima vremena mjesec dana da odreagira. Ako mu je do vozila stalo.

S druge strane, ako je vlasnik napuštenog vozila poznat, kazna za neuklanjanje iznosi 500 kuna za fizičke osobe, 2500 kuna za pravne osobe (uz 500 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi) te 1000 kuna za obrtnike.

Protekom tog razdoblja nastupa Kairos, koji vozilo odvozi na svoje skladište, gdje vlasnik također može doći po svoje vozilo, pri čemu plaća kaznu i ležarinu. Tek potom se vozilo uništava i ide u sekundarne sirovine.

No to je postalo sve rjeđi scenarij jer Kairos ima sklopljen Ugovor o obavljanju poslova skupljanja otpadnih vozila s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pa posljednjih godina vlasnici sami odvoze svoja vozila te ih prodaju kao sekundarnu sirovinu. Dakle, umjesto da riskiraju da plate kaznu, ovako mogu i zaraditi.

Inače, Grad Osijek je za svrhu uklanjanja vozila nepoznatih vlasnika u svome proračunu planirao iznos od 48 tisuća kuna. D.Kuštro
Nakon što komunalni redar uoči napušteno vozilo, prvo pokušava doći do podataka o vlasniku automobila
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike