Osijek
VAŽNO JE ZAŠTITITI ŽRTVE DRSKIH PLJAČKI

Prof. Mirjana Mozer: Žrtva se nikako ne smije suprotstaviti napadaču
Objavljeno 14. listopada, 2020.
Vi zapravo ne znate s kim imate posla i na što je ta osoba sve spremna

Vezani članci

KVARTOVSKE TRGOVINE NA METI LOPOVA

Napad je trajao 30 sekundi, a meni se činilo da su prošli sati

Osječka policija još uvijek nije uspjela otkriti identitet počinitelja drske pljačke male kvartovske trgovine na Sjenjaku o kojoj je Glas Slavonije već pisao, a u tome joj, čini se, ne pomaže ni činjenica da je cijela pljačka snimljena nadzornom kamerom. Da bi bar donekle umirila zabrinutost vlasnice trgovine Marije Husić, koja nam je ispričala svoje traumatično iskustvo, ali i uznemirene stanovnike Sjenjaka, koji još uvijek teško mogu prihvatiti da se takvo što događa u njihovu susjedstvu i najnapučenijem osječkom kvartu, policija navodi da policijski službenici II. policijske postaje Osijek autoophodnjama pojačano obilaze područje na kojemu je kazneno djelo počinjeno kao i područja drugih prodajnih mjesta radi prevencije ponavljanja takvog događaja.

 


 

- Policijski službenici nastavljaju s provođenjem daljnjih kriminalističkih istraživanja te ostalih mjera i radnji radi otkrivanja počinitelja ovoga djela – stoji u odgovoru osječke policije.

Podsjetimo da se pljačka dogodila u petak, 25. rujna, samo 15-ak minuta prije 21 sat dok se vlasnica i u tom trenutku i sama djelatnica trgovine Marija pripremala za zatvaranje radnje. U trgovinu je ušla osoba s maskom preko lica i kapuljačom na glavi te uz prijetnje nožem iz blagajne odnijela nešto pologa. Cijeli taj događaj trajao je nešto više od 30 sekundi.

Nestabilne osobe
Iako se još nije oporavila ni od provale u trgovinu početkom travnja ove godine te posljedica koronakrize, Marija tvrdi da je neće pokolebati ni ova pljačka.

- Takav susret nisam još imala. Oči u oči s nekim tko vam prijeti nožem, a samo je metar udaljen od vas. U glavi mi je bilo samo da me ne ozlijedi. Dok takvo što čovjek ne doživi, ne može si to predočiti – kazala je Marija.

Svojim djelatnicama, svjesna da se to može ponoviti, Marija je savjetovala da ne poduzimaju ništa i ne pokušavaju se suprotstaviti pljačkašu, već mu, bez izlaganja opasnosti, predaju novac.

Toga je mišljenja i prof. Mirjana Mozer, dipl. psihologinja iz Osijeka i predsjednica županijskog Društva psihologa Osijek, koja savjetuje da se u takvim situacijama ne treba junačiti jer ništa nije vrjednije od ljudskog života.

- Obično ljudi koji to rade, dakle pljačkaši, nestabilne su osobe, psihopati, ovisnici ili već nešto treće i kod kojih se ne može računati na neku normalnu, ljudsku, očekivanu reakciju. Tu se treba ponašati krajnje oprezno i ničim ih ne izazivati. U nekim bi situacijama možda i pomoglo neko zastrašivanje, ali tu sigurno neće. Osoba koja to radi za vas je zagonetka, vi ne znate do koje je mjere ona očajna, razdražljiva, drogirana ili već nešto drugo, na što sve ona može biti spremna. Prvo je pravilo nastojati ga ne izazivati u smislu da se ide s njim u prepirke ili nešto slično. Svaka reakcija mora biti umjerena, nikakvi nagli pokreti, nikakvi pokreti po kojima bi se dalo protumačiti da se traži oružje ili nešto slično. Znači, nastojati smiriti situaciju i ne stvarati dramu koja već je drama. Povećavanje te drame neće donijeti ništa dobroga, treba pokušati smiriti situaciju. On je došao po novac, ako mu treba dati novac, dajte mu ga – tvrdi poznata osječka psihologinja, dodajući da je jako važno da se prilikom takvih situacija zaštiti onaj tko je napadnut, čiji je život ugrožen.

Drama s odgodom
Naša sugovornica također naglašava da i osoba koja se našla u takvoj situaciji treba potražiti stručnu pomoć, da se posavjetuje, jer je tu sigurno riječ o velikoj traumi.

- Nismo svi isti u smislu psihičkog ustrojstva, netko je čvršći, a drugi su nježniji. Prema tome, ako je netko osjetljiv, ta će osoba sigurno imati posljedice koje bismo apsolutno mogli svrstati u posttraumatske stresne poremećaje. U takvim je slučajevima potrebna nekakva pomoć kako bi se stanje što lakše i bezbolnije prebrodilo – tvrdi prof Mozer.

Tomislav Prusina
TRAUME NAKON NEKOLIKO DANA
Žrtva nedavnog pljačkaškog napada Marija Husić kaže nam da dva dana nakon traumatičnog događaja nije osjećala nikakve promjene, no da su joj se treći dan u podsvijesti počele vraćati slike i detalji onoga što je proživjela. To je posve normalna reakcija, smatra psihologinja Mozer, jer se dogodi da u prvom momentu osobe koje su se našle u takvoj situaciji sve prime normalno, no da se poslije počne vraćati i to počinju proživljavati intenzivno. Nekada drama bude s odgodom. U svakom slučaju, mislim da je te teškoće lakše premostiti kada te netko provede kroz to, a i oporavak će biti brži, lakši i jednostavniji uz stručnu pomoć – zaključuje prof. Mirjana Mozer.
PRIOPĆENJE POLICIJE
Budući da se radi o kaznenom djelu za koje je predviđena kaznenopravna sankcija od tri do 12 godina zatvora, o predmetnom događaju obaviješteno je nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku. Naime, tijekom tekuće godine II. policijska postaja evidentirala je ukupno tri počinjena kaznena djela razbojstva od kojih je jedno razriješeno.
Prvo je pravilo nastojati pljačkaša ne izazivati u smislu da se ide s njim u prepirke ili nešto slično
Možda ste propustili...

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

Najčitanije iz rubrike