Novosti
NASTAVLJA SE RAZVOJ SLAVONSKIH ŽUPANIJA

Projekti od strateškog značaja za Osječko-baranjsku županiju uključeni u razvojni sporazum Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem
Objavljeno 13. listopada, 2020.
Nova Nacionalna klasifikacija statističkih regija RH olakšat će povlačenje EU sredstava manje razvijenim županijama

U Našicama je 05. listopada 2020. godine održana XI. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, kojom je predsjedao premijer Vlade RH, Andrej Plenković. Na sjednici su doneseni zaključci koji će omogućiti usmjerenije korištenje EU sredstava za projekte na području razvoja poduzetništva, poljoprivrede, zdravstva, sektora prometa, obrazovanja, istraživanja i razvoja te kulturne i prirodne baštine svih pet slavonskih županija.


Usvajanjem Dodatka 2. Razvojnog sporazuma financirat će se novi razvojni i strateški projekti i to u vrijednosti od skoro 11 milijardi kuna. Najznačajniji projekt iz područja poduzetništva u Osječko-baranjskoj županiji, koji će biti financiran iz Razvojnog sporazuma, svakako je izgradnja Gospodarskog centra u Osijeku u vrijednosti 354 milijuna kuna, kao i izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće Nemetin, čija je vrijednost 98 milijuna kuna. U Sporazum su uključeni i projekt izgradnje umjetničkog paviljona u sklopu Muzeja likovnih umjetnosti, obnova HNK Osijek, obnova željezničkog kolodvora Osijek, izgradnja Sveučilišne knjižnice i multimedijskog centra (SKIMCO), revitalizacija brownfield područja OLT Osijek te istraživanje geotermalnih potencijala na području Osječko-baranjske županije. Osim navedenih, bit će financirani i zajednički projekti više županija, kao što su rekonstrukcija pruge Osijek – Virovitica, koja je zajednički projekt Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije te Centar za gospodarenje otpadom, zajednički projekt s Vukovarsko-srijemskom županijom. Izgradnja i opremanje novog KBC Osijek te rekonstrukcija i proširenje Zračne luke Osijek zajednički je projekt svih pet slavonskih županija.


Savjet SBS je podržao i novu Nacionalnu klasifikaciju statističkih regija Republike Hrvatske, koja uvodi sljedeće statističke regije 2. razine (NUTS 2): Panonsku Hrvatsku, Jadransku Hrvatsku, Sjevernu Hrvatsku i Grad Zagreb.

Povećani su i iznosi potpora za male, srednje i velike poduzetnike na području Panonske Hrvatske. Konkretno, iznos potpora za male poduzetnike povećat će se sa 45% na 70%, za srednje poduzetnike sa 35% na 60% dok će se za velike poduzetnike povećati sa 25% na 50%. Ova povećanja sufinanciranja poduzetničkih projekata odlična je vijest za poduzetnike s područja Osječko-baranjske županije istaknuo je Tomislav Barbarić, ravnatelj Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije.

U okviru budućeg integriranog teritorijalnog programa za financijsko razdoblje 2021. – 2027., povezat će se razvojni prioriteti općina, gradova, županija, zajednice više županija ili funkcionalnih regija s pripadajućim nacionalnim prioritetima. Uzimajući u obzir njihove specifičnosti, programirat će se zasebni prioriteti za Panonsku Hrvatsku, kao i za svaku NUTS 2 regiju te njima pripadajuća sredstva. Na navedeni način omogućit će se stabilan financijski i sadržajni okvir za provedbu projekata od regionalne i lokalne važnosti, koji su potrebni za razvoj svih NUTS 2 regija u Republici Hrvatskoj. P.R.

Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi