Regija
ZAMJENA POTVRDA O POLOŽENOM ISPITU

Do ribolovnice samo s novom potvrdom
Objavljeno 14. listopada, 2020.
BELI MANASTIR

Ovih dana počela je zamjena starih potvrda o položenom ribičkom ispitu. Bez novih potvrda, koje će izgledati poput bankovnih kartica, iduće godine više neće biti moguća prodaja ribolovnica. Stoga ribičke udruge pozivaju svoje članove da zamijene svoje potvrde i, uz nadoplatu od 100 kuna, pričekaju izdavanje novih.

- Prošle godine donesen je novi Zakon o slatkovodnom ribarstvu, koji ima čitav niz novina. Među ostalima, predviđa i elektronsku prodaju ribolovnih dozvola (već od iduće godine, nap. a.). No, kako bi se ona mogla kupiti, potrebno je izvršiti zamjenu potvrda o položenom ribičkom ispitu. Do sada su one bila na kartonskom obrascu. Događalo se da karton bude nakvašen, izgubljen ili nešto treće, a njegova zamjena plaćala se po 50 kuna. Osnovni problem je da podatci nigdje nisu bili ažurirani, pa je odlučeno tome stati na kraj. Na temelju odluke Skupštine Hrvatskog športsko-ribolovnog saveza, zamjena potvrda iznosi 100 kuna, dok ribiči koji su ispit položili ove godine ne plaćaju zamjenu jer su je već platiti u cijeni ispita - objašnjava Anđelko Martinčević, predsjednik Športsko-ribolovnog saveza Osječko-baranjske županije. Kaže kako svaki ribič, kako bi izvršio zamjenu potvrde, osobno mora doći u prostorije matičnog društva jer je potreban potpis na privoli i fotografiranje.

- Nakon obavljanja spomenutih formalnosti, nove iskaznice u matičnu udrugu stići će nakon otprilike dva tjedna - kaže Martinčević.

Kako doznajemo, cijena ribolovnica za iduću godinu trebala bi ostati 500 kuna kao i do sada. Potvrda se izdaje jednokratno i vrijedi neograničeno. Na području Osječko-baranjske županije u ovom trenutku djeluje 80-ak ribolovnih udruga. ŠRS OBŽ, s približno 8000 članova, najbrojniji je savez u RH. U njegovu je sklopu šest ovlaštenika ribolovnog prava - ZŠRU Osijek, Baranja, Valpovo, Đakovo, Donji Miholjac te ŠRU Šaran iz Našica. Tijekom godine organizirano je, uz posebne mjere, desetak ispita za ribiče, na koje je pristupilo oko 400 kandidata koji su većinom i položili ispit te postali ribiči.

Održano je i niz ribičkih pojedinačnih i ekipnih natjecanja Županijske lige u lovu ribe u svim kategorijama, od najmlađih do seniorskih. I.G.
Najčitanije iz rubrike