Regija
U VSŽ-U U RUJNU MANJE NEZAPOSLENIH NEGO U KOLOVOZU

Projekti, posebice strateški, omogućavaju zapošljavanje
Objavljeno 14. listopada, 2020.
VINKOVCI

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u rujnu je nezaposlenost u Hrvatskoj smanjena za 2,6 posto u odnosu prema kolovozu, ali je povećana za 31,2 posto u usporedbi s kolovozom prošle godine. Slavonija se dobro drži, u rujnu je čak oko 500 manje nezaposlenih bilo u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, što kazuje da je, kao i u kolovozu, u te dvije županije nezaposlenost imala najveći pad. S padom nezaposlenosti rasla je i zaposlenost u svim županijama, a najveća je na mjesečnoj razini bila u Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj.

Države pomaže mjerama u očuvanju radnih mjesta zbog posljedica korone, a isto čine i županije, a uz oslobađanje plaćanja niza davanja mnoge su i povećale potpore.

Najveću mogućnost zapošljavanja u najistočnijoj županiji vide u poljoprivredi i drvnoj industriji, u strateškim granama koje ondje imaju potencijala.

Prije nekoliko dana za šest udruga poljoprivrednih proizvođača odobrene su 124.000 kuna.

- Ovo je još jedan način na koji pokazujemo da su nam poljoprivredni proizvođači bitni, posebno oni koji su zainteresirani za natječaje za proširenje poljoprivredne proizvodnje, koja je prioritet za našu županiju. Podupiremo aktivnosti koje provode, bilo udruge proizvođača, bilo klasteri, bilo individualni proizvođači, i želimo im pomoći da se proizvodnja pripremi i podigne na što višu razinu. Takvi proizvođači uklapaju se u naš sustav, našu organizaciju poljoprivredne proizvodnje i poslovanje našeg Agro-klastera. OPG-ovima trebamo i dalje pomagati, a današnje potpisivanje ugovora i dodjela potpora još su jedan kamenčić u mozaiku razvoja poljoprivrednog sektora u našoj županiji – rekao je tom prigodom župan Božo Galić. Podsjetio je kako županijski Agro-klaster ima za cilj povezati obiteljska poljoprivredna gospodarstva te im prenijeti određena znanja uz primjenu novih tehnologija, a trenutno je u klasteru 18 kooperanata. Organizirana je vlastita proizvodnja u Soljanima, u vrijednosti od 3,5 milijuna kuna, gdje će uskoro biti oko 6000 koka nesilica.

Županija je krenula u realizaciju strateških projekata poput gradnje Agrotehnološkog centra, vrijednoga 30 milijuna kuna, Drvnotehnološkog centra, vrijednog 25 milijuna kuna, projekte navodnjavanja Sopot i Blato, a sve to otvara mogućnosti novog zapošljavanja. Od važnih projekata tu je i izgradnja regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačama u Vukovarsko-srijemskoj županiji i tim se projektom želi potaknuti razvoj mesne industrije i stočarske proizvodnje tako što će se uspostaviti linije proizvodnje mesnih jedinica koje će domaćim stočarima omogućiti povećanje prihoda i rentabilnosti primarne stočarske proizvodnje.

S obzirom na sve veću povezanost strateških grana s novim tehnologijama, važan je projekt Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi – I. faza, vrijedan gotovo 30 milijuna kuna. Miroslav Flego
Nije zaboravljeno ni obrazovanje
“Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja” naziv je projekta čiji je nositelj Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci, a partner Srednja škola Ilok, koje će dobiti suvremenu opremu i obnoviti prostore. U Vinkovcima je pokrenut Preddiplomski stručni studij Drvna tehnologija Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u trajanju od šest semestara, u suradnji s lokalnim poslodavcima, kod kojih će studenti obavljati praktičnu nastavu i stručnu praksu.
Vukovarsko-srijemska županija među vodećima je u padu nezaposlenosti i rastu zaposlenosti na mjesečnoj razini
Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike