Regija
SVETKOVINA PRED IZAZOVOM EPIDEMIJE

Na Svisvete na groblju u Đakovu 20.000 ljudi
Objavljeno 14. listopada, 2020.
Na taj dan samo kod križa zapali se 5-6 tisuća lampiona, plus lampioni na grobovima, kojih je na đakovačkom groblju 6500
ĐAKOVO

Epidemija koronavirusa stavlja građane pred novi izazov – kako dolično svetkovati blagdane Svi sveti i Dušni dan, 1. i 2. studenoga, posjetiti grobove svojih najmilijih, a istovremeno poštovati epidemiološke mjere i zaštititi se od zaraze u uvjetima kada groblja vrve ljudima.

U đakovačkom Komunalnom poduzeću Univerzal, koje upravlja Gradskim grobljem, pomno osluškuju odluke i preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite, kao i one stožera nižih razina.

Ono što je već sigurno jest da je s prekjučerašnjom odlukom Nacionalnog stožera maska obvezna i na otvorenome gdje se okuplja više ljudi i gdje nije moguća distanca, a groblja će to sljedećih dana biti, s velikom fluktuacijom ljudi. Direktor Univerzala Stjepan Ripić kaže kako na blagdan Svi sveti đakovačko Gradsko groblje, procjene su, posjeti čak 20.000 građana, što je broj stanovnika samoga grada Đakova, bez prigradskih naselja. Jer Gradsko se groblje proteže na čak 7,2 hektara, odnosno 72.550 četvornih metara. "Samo kod križa zapali se toga dana zasigurnio pet-šest tisuća lampiona, što također zorno govori kolika je to fluktuacija na groblju i dijelu gdje je križ. Nadalje, tu je paljenje lampiona na grobovima, kojih je na Gradskom groblju 6500, a zajedno s grobljima prigradskih naselja čak je 11.000 grobnih mjesta", kaže direktor Ripić. Procjene su da tih dana Gradsko groblje posjeti nekoliko desetaka tisuća ljudi.

- Četiri su ulaza na groblje i teško bi bilo očekivati da se zbog koronavirusa kontrolira broj ulazaka, a i to je otvoreni prostor. Grobove najčešće posjećuju članovi obitelji pokojnika, a koji i inače imaju međusobni kontakt. Odluka o maskama je tu te ćemo pratiti daljnje upute Stožera, pogotovo što će se reći o misnim slavljima na grobljima - dodaje Ripić.

Univerzal razmišlja i kako ove godine organizirati prigodnu prodaju cvijeća, lampiona i svijeća, što neizostavno prati blagdan Svi sveti. K tomu, Gradsko groblje nalazi se u đakovačkoj Župi Svih svetih, pa Svisvete tu prati i svojevrsni god, odnosno špalir šatri, nanizanih jedna do druge, uz nogostup do ulaza u groblje. I Krunoslav Capak iz Nacionalnog stožera civilne zaštite u ponedjeljak se osvrnuo na prodaju cvijeća i lampiona te poručio kako za blagdan "treba prorijediti kioske s cvijećem i svijećama ispred groblja jer se i oko njih stvaraju gužve".

Kada je riječ o pokopima, oni će se i nakon ljeta, kaže Ripić, održavati, ako ih u jednom danu ima više, počevši od 12 sati nadalje, svaki puni sat, s tim da ih poslije 17 sati neće biti. Takva praksa ostaje do daljnjega.

Takva satnica pokopa, već od podneva, rezultira dolaskom manjeg broja ljudi, jer su oni u to vrijeme još na poslu.

Suzana Župan
pokopi
OSTAJU OD 12 DO 17 SATI,

SVAKI PUNI SAT
Preporuka prodavačima i starijima
Preporuka je Komunalnog poduzeća Univerzal Stožeru civilne zaštite Grada Đakova da prodajna mjesta cvijeća, lampiona i drugih proizvoda ove godine zbog epidemije koronavirusa bude na razmaknutijim mjestima. Također, taj komunalac ima preporuku i za starije sugrađane kao najrizičniju skupinu kada je o koronavirusu riječ – da tih dana izbjegavaju gužve na đakovačkom Gradskom groblju, da grobove svojih najmilijih posjećuju u dane ili dan prije blagdana Svi sveti ili na Dušni dan, 2. studenoga, kada je na groblju ipak manje ljudi.
Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike