Sport
NAKON ŠVEĐANA STIŽU FRANCUZI

Vatreni često osciliraju u igri i izbornik za to mora brzo pronaći rješenje
Objavljeno 13. listopada, 2020.

Hrvatska nogometna reprezentacija uspješno je odradila prvu od dvije domaće utakmice u drugom krugu Lige nacija. Na Maksimiru je svladana Švedska (2:1), što će izborniku Zlatku Daliću sigurno omogućiti mirnije pripreme za susret s Francuskom, koji našu selekciju očekuje sutra.

Malo dobrih stvari
Okršaj sa Švedskom nije iza sebe ostavio previše lijepih sjećanja. To se prije svega odnosi na uvjete u kojima je utakmica odigrana. Kao da tužni izgled maksimirskog kolosa, koji ni po čemu (osim po odličnom travnjaku, nap. a.) nije dostojan biti dom druge reprezentacije planeta i svega što nju prati, nije bio dovoljan, cijeli je dožvljaj moralo posve unišiti loše vrijeme, jaka kiša i vjetar. Bila je to večer u kojoj su nakon gotovo godinu dana navijači opet na licu mjesta mogli pratiti nastup Vatrenih, ali zbog spomenutih očajnih vremenskih i infrastrukturnih uvjeta na tribine se odvažilo doći samo 2020 gledatelja od 7000, koliko je bilo dopušteno.

- Moram zahvaliti svima koji su nas došli podržati. Kisnuli su ljudi 100 minuta, svaka im čast na tome. Takva nam podrška jako puno znači - rekao je Zlatko Dalić, izbornik naše reprezentacije.

Doista je bolna istina da u Hrvatskoj ne postoji ni jedan moderan stadion koji bi gledateljima i našim reprezentativcima pružio normalne uvjete za igru i praćenje susreta. I zato se ljudima koji su bili dovoljno hrabri i pružili podršku našoj reprezentaciji te nedjeljne večeri treba nakloniti do poda. Nenogometni uvjeti utjecali su sigiurno i na kvalitetu utakmice iako je travnjak maksimirskog stadiona doista odlično podnio jako zalijevanje s neba. Nije to bila nekakva posebna rapsodija naše reprezentacije. Istina, prvo poluvrijeme taktički je odrađeno gotovo besprijekorno, jer Šveđani su tek dvaput došli nadomak našem kaznenom prostoru. Istina, nije ni naša selekcija bila nešto puno opasnija, ali držala je stvari pod apsolutnom kontrolom. Nije to bio nogomet koji bi posebno ugrijao promrzle i pokisle navijače, ali u toj utakmici to i nije bio cilj. Hrvatska je trebala pobjedu na bilo kakav način kako bi napravila korak prema ispunjavanju glavnog cilja, koji je veza za očuvanje statusa u elitnom razredu Lige nacija.

Nužne su korekcije
Izbornik Zlatko Dalić iznenadio je formacijom (4-1-3-2), ali i izborom igrača, jer je krenuo bez klasičnog napadača, na što baš i nismo naviknuti. No cilj će uvijek opravdati sredstvo, pa makar on iza sebe ostavljao određene upitnike. U drugom poluvremenu živjela je naša reprezentacija na rubu jer Šveđani su lako pronalazili rješenja kojima su izigravali našu obranu. Ti se problemi nikako ne smiju pomesti pod tepih jer da smo protiv sebe imali neku kvalitetniju selekciju, teško da bismo preživjeli tu lošu fazu susreta. Uostalom, to nije novost, nešto se slično dogodilo protiv Francuske, kada smo početnu prednost olako prosuli i progutali četiri laka komada. Te defenzivne slabosti, koje su uzrok energetskog pada cijele momčadi, nažalost, nisu "tref", nego nešto što se ponavlja i za što će izbornik morati brzo pronaći rješenje.

- Htjeli smo malo promijeniti naših klasičnih 4-2-3-1, postaviti se s četiri vrhunska vezna igrača radi posjeda lopte, uz otvaranje prostora za brze Perišića i Brekala. Imamo profil igrača za taj sustav, a mislim da nije izgledalo loše u prvih sat vremena. Moramo isprobati i neke druge sustave. Mogu biti zadovoljan, ali visili smo posljednjih pola sata, no uzroci su meni jasni - rekao je Dalić.

U svakom slučaju, nedostatke u igri lakše je analizirati s prva tri boda u džepu, a sigurno se i mirnije gleda na srijedu i novu reprizu finala SP-a iz Rusije, protiv Francuske.

Dalibor Keler
 
Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
BEZ BROZOVIĆA NA FRANCUZE
U susretu s Francuskom naša reprezentacija bit će bez pomoći Marcela Brozovića, koji igra važnu ulogu u svim sustavima izbornika Zlatka Dalića. Razlog su dva akumulirana žuta kartona. Inače, izbornik je za novi okršaj s "tricolorima" najavio određene promjene u momčadi, a one će, između ostalog, ovisiti i o zdravstvenoj situaciji, jer neki su igrači, poput Andreja Kramarića i Borne Barišića, "roviti".
Možda ste propustili...

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže zajedništvo i podršku

NEIZLAZAK U EUROPU NIJE KATASTROFA

Boto: Dovest ćemo između pet i deset novih igrača

FRANCUSKA POČELA ODBROJAVANJE DO POČETKA OLIMPIJSKIH IGARA

U Grčkoj sve spremno za paljenje olimpijske baklje, koja će na put do Pariza

Najčitanije iz rubrike