Regija
PROBLEM TRAJE PET GODINA, BEZ RJEŠENJA

Kolone kamiona opet pred Tovarnikom, i 500 dnevno
Objavljeno 13. listopada, 2020.
Na natječajima za semafore u Tovarniku i Ilači, koji bi usporili promet, ne prolaze

TOVARNIK - Tovarnik i Ilača, dva srijemska sela uz cestu prema državnoj granici Hrvatska - Srbija, opet su suočeni s kolonama teških kamiona. Negodujući, tamošnji mještani reći će da su ušli već u petu godinu otkako taj problem traje, a rješenja - nema.

Rješenje se uporno tražilo od mjerodavnih, a u svibnju 2019. godine pred kamione je, na sat vremena, stalo približno 400 mještana obaju sela, zajedno s djecom, želeći takvim, mirnim prosvjedom još jednom upozoriti na problem s kojim se suočavaju. Naime, stanovništvo tog pograničnog kraja prvenstveno je zabrinuto za sigurnost djece na putu do škole, no problema je, kazuju, niz: zagušenost prometa, buka, smeće, uništavanje cesta, otežan pristup oranicama....

- Kamiona mjesecima nije bilo, možda i zbog epidemije koronavirusa, ne znamo što je zapravo razlog. No posljednja dva vikenda cesta je opet zakrčena kamionima - kaže zamjenik načelnice općine Tovarnik Jasmin Budinski. U spomenutim selima kažu kako u 24 sata pokraj njihovih kuća prođe i do - 500 kamiona!

Predah zbog korone?

Budinski kazuje da se već sada, u listopadu, promet teških kamiona prema državnoj granici, odnosno graničnom prijelazu Tovarnik - Šid, pojačava uoči nadolazećih blagdana, što je i uobičajeno, dodaje, pred božićne ili uskrsne blagdane.

Iako su Tovarnik i Ilača najviše na udaru, jer kamioni u koloni stoje na jednom cestovnom traku pred njihovim selima čekajući na prijelaz državne granice, kamionski promet zadaje muke i stanovnicima drugih sela uz državnu cestu DC 46 (Vinkovci - Tovarnik - državna granica).

- Ti teški kamioni tutnje kroz naša sela, moramo itekako paziti kad automobilima izlazimo iz dvorišta, djecu za ruku vodimo u školu, a poljoprivrednici su posebno u problemu - ponavljaju stanovnici tog dijela istoka Hrvatske, govoreći isto što i posljednjih pet godina. Sve su to izrekli i na spomenutom mirnom prosvjedu, kada su nosili transparente na kojima je pisalo "Stop kamionima!". Bio je to, kako i sada govore, "iskaz volje mještana da se problem riješi" prije nego što se, upozoravaju, ne dogodi kakva nesreća s težim posljedicama, od čega svi najviše strahuju.

- Negdje u to vrijeme imali smo sastanak s nadležnima iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, razgovarali smo o mogućnostima rješenja problema, bilo je govora i o tome da će se rješenje tražiti i na relaciji sa Srbijom. Do nas nikakva povratna informacija nije stigla - kaže Budinski. Dodaje i da mještani Tovarnika i Ilače negoduju i često se obraćaju općinskim vlastima s upitima hoće li i kada biti ikakvog rješenja.

Semafori, autopark...

Prema svemu sudeći, preostaje im - strpljivo čekati. Jedno od mogućih rješenja, na koje je podsjetio i zamjenik načelnice, jest projekt Autoparka Lipovac što bi kamione trebao izmjestiti s državne ceste kroz srijemska sela. Riječ je, međutim, o projektu teškom više od 50 milijuna kuna, koji ne može biti realiziran u kratkom roku.

- Općina čini što može. Javljali smo se na natječaje za semafore, po jedan u Ilači i Tovarniku, kod škola, kako bi se promet kamiona usporio u naseljenom dijelu. Zasad nismo prošli, pa razmišljamo i da Općina sama to financira - kaže Budinski.

U tom će kraju zaključiti i kako nije problem trgovinska razmjena Hrvatska - Srbija, već brojčano veći tranzit kojem je "mjesto na autocesti".

Sanja Butigan
Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike