Regija
KUD “JOSIP ČOKLIĆ” RAKITOVICA ČUVA TRADICIJU I OBIČAJE

U Zlatnoj berbi ručno runili kukuruz
Objavljeno 13. listopada, 2020.
RAKITOVICA - U organizaciji KUD-a "Josip Čoklić", a pod pokroviteljstvom Grada Donjeg Miholjca, u Rakitovici je održana Zlatna berba, manifestacija u čast kukuruza. Manifestacija je i ove godine okupila velik broj zaljubljenika u tradiciju i običaje, a počela je misom u crkvi sv. Jakova apostola koju je služio vlč. Domagoj Vidaković, kapelan u Župi sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu. Nastavljena je izložbom "Tako su nekada živjeli i radili naši stari", koju je u prostorijama KUD-a otvorio gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić. Ondje je uređena retrosoba sa starim stolom, komodom, ormarom, posteljom i nezaobilaznom zipkom.

– Prostoriju smo pretvorili u sobu sa starim komadima namještaja koje su nam donirali mještani. Primjerice, ormar je star sto godina, a komoda 75 godina - rekla je Blažica Ovčar, tajnica KUD-a.

Događaj je upotpunila i izložba rukotvorina i starinskih kolača koje su za posjetitelje pripremile članice Udruge žena Rakitovica. Mogli su se vidjeti starinski ručni radovi različitith motiva te degustirati gužvara s makom ili orasima, pita s jabukama, švalerovo oko, salenjaci, štrudla s makom…

Želeći vratiti uspomene, sačuvati tradiciju te upoznati djecu i mlade s običajima i jesenskim poslovima na selu, u sklopu programa Zlatne berbe ispred društvenog doma prikazano je ručno runjenje kukuruza.

Također, za djecu je organizirana radionica izrade lutaka od komušine. S.F.
Možda ste propustili...

DODJELA PRIZNANJA VIŠESTRUKIM DARIVATELJIMA KRVI

Slavko Marković i Nikola Korovljević stotinu puta darovali krv

VIROVITICA ĆE IMATI SVOJ, A ŽUPANIJSKOM CENTRU SJEDIŠTE SLATINA

Dva operativna vatrogasna centra

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POSTAO VLASNIK IZVORA KOJI JE KRIJEPIO BISKUPA

Kupio ‘Strossmayerovu šumu’

2

SINIŠA ĐURIĆ O VODOTORNJU:

Natječaj za vodiče bio je farsa, ishod unaprijed poznat

3

GRAD-EXPORT ULAŽE MILIJUNE KUNA

Širenjem proizvodnje do novih radnih mjesta