Regija
INTERAKTIVAN I INOVATIVAN CENTAR

Doživljaj prirode u Dravskoj priči
Objavljeno 12. listopada, 2020.
NOSKOVCI - Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo u Posjetiteljskom centru Dravska priča u Noskovcima prezentirala je županu Igoru Androviću i ravnateljici županijske Razvojne agencije VIDRA Emini Kovač i njihovim suradnicima novouređeni multimedijski postav.

Riječ je o realizaciji projekta pod nazivom "Posjetiteljski centar Dravska priča – interaktivan, inovativan i svima pristupačan doživljaj prirode", koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, poziva Održivo upravljanje prirodnom baštinom. Projekt je započeo 15. veljače 2016., a završit će 29. listopada ove godine. Njegova ukupna vrijednost je 13.176.303 kune, uz sufinanciranje iznosi 85 posto toga iznosa, odnosno 11.199.858 kuna.

Ravnateljica Arnold Sabo provela je nazočne kroz interpretaciju zaštićenih područja prirode u kojima se Posjetiteljski centar Dravska priča nalazi, kao i kroz prikaz života na Dravi nekad i danas. U prezentacijskoj dvorani posjetitelji su se na strmoj dravskoj obali upoznali s načinom života bregunica, na interaktivnom stolu s hidrodinamičkim procesima rijeke Drave, doznali su što se krije u kapljici vode, upoznali su život u vodi i izvan nje i ušli u dabrovu nastambu. Obilazak postava nastavljen je "plovidbom" rijekama Murom, Dravom i Dunavom, pri čemu su se posjetitelji upoznali s vrijednošću i značajem očuvanja izuzetne biološke raznolikosti ovih zaštićenih područja prirode. Obilazak postava nastavljen je upoznavanjem sa sedam vrsta ptica i njihovim načinom hranjenja, a završio je kod interaktivnog akvarija s upoznavanjem sedam endema dunavskog slijeva (ribe, vodozemci i gmazovi).

U osmišljavanju i opremanju ovog multimedijskog postava sudjelovale su brojne tvrtke i pojedinci, a ravnateljica je posebno istaknula projektanticu i art direktoricu projekta multimedije Ivanu Pancirov iz tvrtke APE d.o.o. Zagreb, fotografa Matiju Turkalja iz Virovitice i tvrtku Audio Video Consulting d.o.o. iz Zagreba, koja je opremila postav.

Posjetiteljski centar Dravska priča bit će otvoren za posjetitelje početkom studenoga. Nositelj projekta je Javna ustanova, a partneri su Virovitičko-podravska županija, Turističke zajednice VPŽ-a i Razvojna agencija VIDRA. P.Ž.
Možda ste propustili...

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana