Regija
POTICAJI GRADA DAJU REZULTATE

Više je malih poduzetnika,
zaposlenih, a rastu i plaće
Objavljeno 13. listopada, 2020.
VINKOVCI - Što je gospodarstvo snažnije, veći je priljev sredstava i samim tim veće su mogućnosti ulaganja i u ostala područja nužna za stvaranje željene kvalitete života, a u posljednje dvije godine vidljivi su izvrsni rezultati vinkovačkih poduzetnika zahvaljujući poticajima Grada. Povećava se broj poduzetnika, broj zaposlenih i njihove plaće. Primjerice, 2017. bilo ih je 609, a prošle godine 691, prije tri godine zapošljavali su 8009, a lani 8322 radnika, brutoplaća je bila 6041, a lani 6539 kuna, a trgovinski saldo je povećan s 211 milijuna na 360 milijuna. Dodijeljen je 51 ugovor ukupne vrijednosti veće od 1,2 milijuna kuna i kod tih poduzetnika 118 zaposlenika dobilo je veće plaće za 10 posto.

- Upravo analizom takvih podataka uočili smo ključne nedostatke u vinkovačkom malom poduzetništvu te smo prošle godine prvi put donijeli Program poticanja poduzetništva, koji smo prenijeli i na ovu godinu. Cilj je ovog programa pomoći mikro i malim poduzetnicima oko njihovih novih ulaganja, ali tako da im je uvjetovano povećanje brutoplaće zaposlenicima za 10 posto. Na ovogodišnjem natječaju imali smo 59 prijavljenih projekata, ukupnih zahtjeva za sufinanciranje oko 1,3 milijuna kuna, a do kraja mjeseca bit će potpisani ugovori. Vjerujem kako ćemo kroz rebalans proračuna uspjeti osigurati dodjelu sredstava svim poduzetnicima koji su se prijavili i koji ispunjavaju uvjete javnog poziva. Važno je istaknuti i da su u Gradu u posljednjih godinu dana udvostručili potpore poduzetnicima početnicima s 2500 na 5000 kuna. Taj rast ostvarili smo zahvaljujući postavljanju uvjeta od minimalno jednog zaposlenog, a sve kako bi sredstva usmjerili onima koji od svog vlastitog rada žele stvarati dodane vrijednosti, a ne da im otvaranje obrta ili tvrtke bude dopunska djelatnost. Posebno nas raduje što smo prošle godine ovom mjerom potaknuli 45 početnika, a među njima se ove godine našlo i sedam njih koji su se prijavili za dodjelu potpora iz Mjere 1 – ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale. Znači, poduzetnici čije smo pokretanje potaknuli prošle godine u ovih godinu dana napravili su značajan iskorak u svom poslovanju s tendencijom daljnjeg rasta i razvoja – pojašnjava Hrvoje Niče, pročelnik gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo.

Grad namjerava privući investitore koji će sagraditi objekte i zaposliti lokalno stanovništvo, pa je izmjenama Prostornog plana u svibnju počeo proces s Ministarstvom gospodarstva radi darivanje 111 hektara državnog zemljišta Gradu, a za proširenje zone Zalužje. Darovanjem tog zemljišta Grad će napokon moći početi izradu planske i projektne dokumentacije, ali i pozvati zainteresirane investitore na ulaganje u Vinkovce, što će biti temelj za još snažniji gospodarski zamah. S obzirom na COVID krizu, Grad je poduzetnicima sve troškove za nabavu strojeva, uređaja, opreme i alata nastale od trenutka proglašenja lockdowna uzeo kao prihvatljive na novom javnom pozivu. M. Flego
Poticati stvaranje dodatne vrijednosti
Grad priprema poticaje i za poljoprivrednike. “Cilj nam je poticati stvaranje dodatne vrijednosti, a ne poticanje ratarstva. Naglasak je na preradi, uzgoju voća i povrća, ekološkoj proizvodnji, a također želimo pomoći apsolutnim početnicima, koji su u svim drugim natječajima za poljoprivrednike, nažalost, zaboravljeni. COVID kriza pokazala nam je koliko su bitni kratki lanci prehrane i dostupnost svježih poljoprivrednih proizvoda te će ove mjere biti usmjerene i na ulaganje u nova tržišta i marketing”, kaže Hrvoje Niče.
Prioritet imaju mali poljoprivredni proizvođači koji se poljoprivredom žele baviti kao primarnim zanimanjem
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike