Novosti
PRISILNE NAPLATE POČINJU 19. LISTOPADA

Odmrzavanje ovrha dočekuje 46.000 blokiranih Slavonaca
Objavljeno 13. listopada, 2020.
Kada su ovrhe zamrznute, u Slavoniji je bilo blokirano 2625 poslovnih subjekata

Nakon šestomjesečnog moratorija Financijska agencija od 19. listopada nastavlja provedbu ovrha. Stoga je krajem prošloga mjeseca pozvala građane koji imaju nepodmirenih dugovanja, ili misle da je neki vjerovnik pokrenuo prisilnu naplatu njihova duga da besplatno, putem sustava e-Građani, provjere očekuje li ih ovrha. Ta mogućnost, dakle, ističe za tjedan dana.

Provjera
Naime, putem tog sustava pristupa se aplikaciji e-Blokade u kojoj se nalazi Očevidnik neizvršenih osnova za plaćanje, odnosno popis neizvršenih osnova za plaćanje za pojedinog ovršenika. Podsjetimo, Fina je 18. travnja zastala s provedbom ovrha na temelju dopune Zakona o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima, a Vlada je sredinom srpnja za još tri mjeseca, odnosno do 18. listopada, produljila rok trajanja posebnih okolnosti koji se odnosi na zastoj u provedbi ovrhe. No, rok ističe i dio će građana ponovno biti suočen s prijetnjom ovrhe.

Fina je nešto ranije istaknula kako ne očekuje porast broja ovršenika ni blokiranih potrošača. "Iz broja zaprimljenih osnova u Financijskoj agenciji i podataka o broju novih ovrha koje čekaju kod javnih bilježnika, proizlazi da nas očekuje jednak broj ovrha kao i prošle godine u istom razdoblju", izvijestili su. Inače, 18. travnja, kada se stalo s provedbom ovrhe, radilo se o ukupno 235 tisuća potrošača te o ukupnom iznosu od 16 milijardi kuna (6,3 milijarde kuna kamata). "Da je 1. rujna nastavljena provedba ovrhe, broj blokiranih potrošača bio bi 229 tisuća, za iznos od 17 milijardi kuna (6,6 milijardi kuna kamata)", istaknuli su iz Fine.

Tada je navedeno kako je za 47 tisuća ovršenika zaprimljena osnova za plaćanje, ali dok se ne pokuša izvršenje i ne utvrdi ima li ovršenik dovoljno sredstava na računima za plaćanje duga, ne može se znati koliko će biti blokiranih potrošača. Blokirani su potrošači oni kojima je onemogućeno raspolaganje sredstvima s računa do isplate duga, osim zaštićenih primanja na zaštićenom računu. Kod Fine je bilo zaprimljeno 174 tisuće ovrha u razdoblju od travnja do kolovoza ove godine, a očekivali su još 145 tisuća rješenja od bilježnika, kod kojih je bilo zaprimljeno oko 170 tisuća prijedloga, Očekivalo se da će od njih pravomoćno postati oko 85 posto. Stoga bi, da nije bilo zastoja, ukupan broj ovrha u razdoblju travanj - kolovoz bio oko 319 tisuća, a prošle je godine u tom razdoblju zaprimljen gotovo isti broj osnova za plaćanje. Također su iz Fine pozvali sve građane koji očekuju, ili imaju ovrhu, da, ako već nisu, zatraže otvaranje zaštićenog računa koji se može otvoriti jednostavno i besplatno, putem web-stranice Fine, a one koji već imaju takav račun da im dostave ažurne podatke o zaštićenim primanjima kako ta sredstva ne bi bila ovršena 19. listopada.

Izuzeci
Kada je odgoda ovrha 31. ožujka započela na području Slavonije i Baranje, bila su blokirana ukupno 46.172 potrošača i 2625 poslovnih subjekata. Najviše ih je bilo na području Osječko-baranjske županije - 17.348 građana (od čega u Osijeku 6169), i 1144 poslovna subjekta, potom u Vukovarsko-srijemskoj županiji - 10.624 građana (u Vinkovcima 2442), i 626 poslovnih subjekta, u Brodsko-posavskoj županiji 9141 građanin (u Slavonskom Brodu 3896) i 370 poslovnih subjekata. Manji je broj onih koji su bili blokirani u Virovitičko-podravskoj županiji - 5167 građana i 281 poslovni subjekt, a najmanje u Požeško-slavonskoj županiji - 3892 građanina i 204 poslovna subjekta.

Treba reći kako je Fina zastala s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima u odnosu na ovršenike fizičke osobe, samo ako se "ovrha ne provodi radi namirenja tražbine zakonskog uzdržavanja djeteta, druge tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću, tražbine po osnovi dospjele, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine, ako se radi o mjerama osiguranja iz kaznenog postupka te u slučaju ovrhe po računu specifične namjene". Što znači da su u te svrhe (alimentacija i drugo) ovrhe išle i proteklih šest mjeseci, pa je prema podacima Fine za 30. rujna, unatoč odgodi većine ovrha, i prije 19. listopada i dalje u blokadi 2025 potrošača i 789 poslovnih subjekata, od toga najviše u Osječko-baranjskoj županiji - 850 građana i 426 poslovnih subjekata.

Igor Bošnjak
AKO OSPORITE DUG, NAJPRIJE PARNICA NA SUDU
Novina koju trebaju donijeti izmjene Ovršnog zakona obveza je javnog bilježnika da, kada zaprimi prijedlog za ovrhu, mora poslati obavijest ovršeniku, pozivajući ga da plati dug u roku od 15 dana, ili se očituje osporava li i zašto tu tražbinu. Ako dug plati, ne donosi se ovršno rješenje, a ako ospori dug, cijeli slučaj odlazi na sud, odnosno vodit će se parnica prije plaćanja. Bez toga provest će se prisilna naplata duga. Proširit će se i popis primanja koja su izuzeta od ovrhe na način da se u njih uvrste božićnica, uskrsnica, regres i ostale prigodne novčane nagrade za rezultate rada (do porezno priznatog odbitka), topli obrok, novčana naknada žrtvama kaznenih djela te nepovratna sredstva, tj. potpore koje se financiraju iz nacionalnih sredstava i proračuna EU-a. Ministar Malenica prošli je tjedan kazao da je Vlada u proteklom mandatu smanjila broj blokiranih s 370 na 229 tisuća, uvedene su određene socijalne klauzule, izmijenjen je iznos koji se iz plaće smije ovršiti, a zabranjeno je i provođenje ovrhe nad jedinom nekretninom. Nakon izmjena Ovršnog zakona i čitav će postupak biti jeftiniji, oko 600 kuna po jednoj ovrsi.
PRISILNE NAPLATE IĆI ĆE U TRI NAVRATA
Najveći dio duga otpada na relativno mali broj hrvatskih građana tako da više od milijun kuna duguje njih 1475, s ukupnim dugom od 6,7 milijardi kuna, što je približno 40 posto ukupnog duga. Dug koji je manji od 10.000 kuna ima 46 posto onih protiv kojih je pokrenut ovršni postupak. Dogovaraju se zadnje pojedinosti u vezi s ponovnim aktiviranjem ovrha kako ne bi sve odjednom bile poslane na naplatu, nego bi se to obavljalo u tri navrata, ovisno o tome kada su ovrhe stizale. Razmak između tih valova prisilnih naplata bio bi dva mjeseca. Javnobilježnička komora dobit će upute koje će imati formu preporuke, koju trebaju dostaviti javnobilježničkim uredima i nadgledati provedbu ovrha. No, te preporuke nisu obvezujuće, pa tek treba vidjeti kako će sve to u praksi doista i izgledati. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica potvrdio je krajem prošlog tjedna da je javnim bilježnicima preporučeno da ovršne postupke započnu u tri vala.
229

tisuća građana bilo bi blokirano za iznos od 17 milijardi kuna da je 1. rujna nastavljena provedba ovrhe
Možda ste propustili...

TREBA LI VLADA DONOSITI ODLUKE IZ DJELOKRUGA SABORA?

Oporba ne želi dati ovlasti Vladi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana