Novosti
NOVE MJERE ZA SUZBIJANJE ŠIRENJA COVID-19

Maske i na otvorenom ako nema razmaka od dva metra
Objavljeno 12. listopada, 2020.
Okupljanja više od 50 osoba moraju imati suglasnost županijskih stožera

Radi suzbijanja širenja koronavirusa u Hrvatskoj je od 12. listopada preporučeno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, ali i na otvorenome, posebice kada nije moguće održati fizički razmak od dva metra, poput čekanja u redovima, a organizatori okupljanja više od 50 osoba morat će za to dobiti dopuštenje županijskih stožera.



Pravilno nošenje

Nove preporuke objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare u ponedjeljak. "Gdje se okuplja više od deset ljudi, trebat će vjerojatno maska", rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.


Ministar unutarnjih poslova i načelnik stožera Davor Božinović istaknuo je obvezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, što se odnosi na prijevozna sredstva, trgovine, kafiće i restorane, osim dok se jede i pije, zdravstvene ustanove, trgovačka društva, uslužne djelatnosti, kao i na vjernike u zatvorenom prostoru te gledatelje u sportskim dvoranama. "Maske za lice, ili medicinske maske, građani su obvezni koristiti na ispravan način cijelo vrijeme - preko usta i nosa", istaknuo je ministar Božinović. Maske moraju nositi zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja i posjetitelji korisnicima, vozači i ostali zaposlenici u sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu. Također ih trebaju nositi zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama, zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima te sudjeluju u posluživanju ili pripremi jela, pića i napitaka, gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke.


"Ne možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom u Hrvatskoj, iako ona ne odudara od stanja u cijeloj Europi", poručio je Božinović.


Podsjetimo, slične mjere, poput nošenja maski na otvorenom i ograničavanja okupljanja, ovih dana uvode i brojne druge europske zemlje - Italija, Slovačka, Češka...
Mjere za ugostitelje

U Hrvatskoj od sada organizatori okupljanja više od 50 osoba moraju tražiti suglasnost županijskih stožera civilne zaštite najkasnije pet dana prije planiranog događaja. Županijski stožer donijet će odluku sukladno epidemiološkoj situaciji u roku od 48 sati, i bez te suglasnosti okupljanje se neće smjeti održati. Ove se preporuke odnose na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programe, kinoprojekcije, sportska natjecanja, okupljanja tijekom svadbi, pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni, vjerske obrede, izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima. Organizatori tih okupljanja obvezni su najkasnije pet dana prije planiranog okupljanja putem elektroničke pošte županijskog centra 112 zatražiti suglasnost od nadležnog Županijskog stožera civilne zaštite. Stožer treba donijeti odluku sukladno trenutačnoj epidemiološkoj situaciji u roku od 48 sati. Božinović je napomenuo da odluke o ograničavanju društvenih okupljanja za područja pojedinih jedinica lokalne samouprave mogu zatražiti i županijski stožeri, s obzirom na to da u Hrvatskoj nije svuda epidemiološka situacija ista.


"Procjena je da se poštivanjem te dvije nove odluke može smanjiti širenje infekcije s osobe na osobu", istaknuo je Božinović. Najavio je da će u utorak biti objavljen i set mjera koji se odnosi na rad ugostiteljskih objekata. Vodstvo Nacionalnog stožera civilne zaštite prošloga je tjedna održalo sastanke s predstavnicima ugostitelja i najavljeno je kako će se nove mjere uvesti u dogovoru s njima.


Krunoslav Capak rekao je kako još nije donesena odluka o skraćivanju samoizolacije osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima s 14 na 10 dana, ali je i dodao da se taj prijedlog razmatra.
U Hrvatskoj je u ponedjeljak bilo 404 hospitaliziranih zaraženih osoba, a 24 ih je na respiratoru, no ministar zdravstva Vili Beroš opovrgnuo je medijske napise da nedostaje liječnika u intenzivnoj skrbi. Istaknuo je da ih je u Hrvatskoj 917 te da je taj broj za sada dovoljan.


Hina/D.Pavlović
2712

aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom bilo je u ponedjeljak u Hrvatskoj. Od prvog slučaja zaraze u veljači evidentirana je 20.621 osoba s koronavirusom.
181 novozaraženi
U Hrvatskoj je zabilježen 181 novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrle su tri osobe, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva sada je ukupno 2712. Među njima su 404 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježena je 20.621 osoba s koronavirusom, od kojih je 327 umrlo. Ukupno su se oporavile 17.582 osobe.



.