Novosti
CIJENA CJEPIVA JE 96,30 KUNA

Cijepljenje protiv gripe u
Osijeku moguće u ljekarni
Mursa, no uz predbilježbu
Objavljeno 13. listopada, 2020.
Građani se trebaju dogovoriti s liječnikom obiteljske medicine, koji im daje tzv. bijeli recept i s kojim kupuju cjepivo, objašnjava Škrobar

Tijekom ovog odnosno početkom sljedećeg tjedna Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije trebao bi dobiti cjepivo protiv gripe. Potvrdio je to prof. dr. sc. Karlo Kožul, voditelj Službe za epidemiologiju osječkog ZZJZ-a.


"Svi građani koji ne budu imali indikacije za besplatno cjepivo, odnosno nisu u prioritetnim skupinama, cjepivo će morati nabaviti u ljekarni", poručuje dr. Kožul. Podsjetimo, prioritetne skupine za cijepljenje protiv gripe stariji su od 65 godina, potom zdravstveni djelatnici, djelatnici domova za starije osobe i osobe s kroničnim bolestima.


Cjepivo je stiglo u osječke ljekarne, no, kako doznajemo od mag. pharm. Marije Škrobar, voditeljice u Ljekarni Centar u sklopu Ljekarni Srce - Ljekarne Osječko-baranjske županije, stigle su tek manje količine. "Za sad smo dobili jednu vrstu, a očekujemo cjepivo i od drugog proizvođača. Već pomalo dolaze ljudi i kupuju cjepivo, no to nije velik broj, a što je i sukladno sa zalihama koje trenutno imamo na raspolaganju. Bitno je osigurati termin cijepljenja kod liječnika zbog samoga cjepiva, koje se treba upotrijebiti u određenome roku. Građani se trebaju dogovoriti s liječnikom obiteljske medicine, koji im daje tzv. bijeli recept i s kojim kupuju cjepivo", objašnjava Škrobar, kao i to da Ljekarne Srce sudjeluju u projektu "Cijepljenje protiv gripe u ljekarnama 2020." U taj je projekt na području cijele zemlje uključeno 50 ljekarni. Ljekarne Srce cijepljenje će organizirati u Ljekarni Mursa (Lorenza Jägera 24) u Osijeku (ulaz iz Ulice Hrvatske Republike 4a). Ta je ljekarna dobila odobrenje Hrvatske ljekarničke komore, a cijepljenje će se provoditi uz osiguravanje svih potrebnih uvjeta i pridržavanje svih epidemioloških mjera.


"Cijepljenje pacijenata provodit će liječnici. Kako bismo na vrijeme osigurali dostatne količine cjepiva te organizirali liječnike i osigurali sve uvjete, bitno je na vrijeme obaviti predbilježbu za cjepivo", podsjećaju u Ljekarnama Srce.
Cijena jedne doze cjepiva je 96,30 kuna, a prema riječima dr. med. spec. Dunje Ljubičić, voditeljice Odjela zdravstvene zaštite i obiteljske medicine Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, ondje su već počeli cijepljenje. Za sada se cijepilo samo nekoliko građana. Kad je riječ o izdavanju tzv. bijeloga recepta, dr. Ljubičić kaže kako ne postoji mogućnost online slanja recepta ljekarnama, nego osiguranik mora osobno doći po recept i potom kupiti cjepivo. M.Mihelić
Cijepljenje pacijenata u 50 ljekarni u cijeloj Hrvatskoj provodit će liječnici
Možda ste propustili...

NA LOKACIJI BLATO U ZAGREBU

Nacionalna dječja bolnica gotova 2029.

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore

SREDIŠNJI SKUP HDZ-A ZA 4. IZBORNU JEDINICU

Plenković: Dokazali smo se u najvećim krizama