Osijek
GISKO POKREĆE NOVU USLUGU ZA STARIJE, NEPOKRETNE I OSOBE U SAMOIZOLACIJI

Uskoro “Knjižnica na kućnom pragu”
Objavljeno 13. listopada, 2020.

Nakon što su zamijetili da mnogi iz starije populacije, iako je to inače bila praksa, ne dolaze posuditi knjige u Gradsku i sveučilišnu knjižnicu, a istovremeno i prateći situaciju s koronavirusom, ondje su se odlučili za nesvakidašnju uslugu – knjižnicu na kućnome pragu!

Kako doznajemo od knjižničarke i članice tima toga projekta Tene Tormaš-Marković, usluga je namijenjena osobama treće životne dobi, teško, privremeno ili trajno nepokretnima te osobama s invaliditetom.

- Prateći situaciju s osobama u samoizolaciji odnosno u izolaciji zbog pandemije koronavirusa, odlučili smo da ćemo i tim osobama dostavljati knjige. Važno je naglasiti da će korisnici naše usluge morati priložiti pisani dokument odnosno izjavu o nemogućnosti dolaska, a narudžbe ćemo prikupljati telefonski, odnosno preko maila – objašnjava Tormaš-Marković, dodajući da će se narudžbe primati od četvrtka do utorka, a potom pripremati knjižna građa za dostavu pred vrata naručitelja. Dostava će se, kaže, obavljati četvrtkom i petkom od 12.30 do 14.30, a naša sugovornica kaže da je tako odlučeno jer se najviše knjiga čita upravo vikendom. Stoga će knjige biti dostavljene uoči vikenda, a Tormaš-Marković objašnjava da knjige mogu naručiti svi sugrađani u navedenim kategorijama odnosno stanjima, i to ne samo s područja Osijeka nego i prigradskih naselja. Kako je riječ o ljudima koji zbog svoga zdravstvenog stanja ne mogu osobno doći u knjižnicu, objašnjava knjižničarka, izjava će se vjerojatno uručiti dostavljaču na kućnim vratima. Da bi uopće naručili knjigu ili više njih, građani se moraju prvotno javiti na telefonski broj 099/492-8995 odnosno mailom, a nije isključeno da će biti omogućen online obrazac za izjavu.

- Uzimamo u obzir da neki sugrađani starije životne dobi nisu informatički pismeni i planirano je da se izjava uzima izravno od njih. Međutim, još uvijek je sve u planovima, jer bi cijela usluga trebala započeti od 1. studenoga. Također, budući da će tu vjerojatno biti i osobe koje su u samoizolaciji odnosno u izolaciji, naši djelatnici neće ulaziti u domove, nego će knjige uručivati u vrećicama na kućnom pragu – objašnjava Tormaš-Marković, naglašavajući da se pri dostavi knjiga osobama zaraženima koronavirusom moraju iznimno poštovati mjere opreza i izjave primati izvan doma, odnosno ispred kućnih vrata. Knjige će moći naručiti i sugrađani koji nisu članovi GISKO-a, no prilikom prve dostave morat će se učlaniti u GISKO.
M. Mihelić
Knjige će se, kako je planirano, dostavljati četvrtkom i petkom od 12.30 do 14.30
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

Najčitanije iz rubrike