Osijek
STUDENTSKI VLAK

Vlakom Osijek - Zagreb za manje od četiri sata
Objavljeno 12. listopada, 2020.
Prvi putnici nagibnog vlaka ukrcali su se u nedjelju poslijepodne u Osijeku

Nekoliko tjedana nakon sastanka predsjednika Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željka Ukića i župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, kada je najavljeno uvođenje "studentskog vlaka" na relaciji Osijek - Zagreb i obrnuto, u nedjelju poslijepodne u Osijeku su se u nagibni vlak HŽ-a ukrcali prvi putnici.

Vlak je s osječkog željezničkog kolodvora krenuo u 17 sati i 50 minuta, a na zagrebački glavni kolodvor stigao je u 21.44. U istom terminu vlak će iz Osijeka u Zagreb voziti svake nedjelje, a iz Zagreba u Osijek petkom u 16.30, kako bi u Osijek stigao u 20.26.

Vožnja je na toj relaciji tako gotovo sat vremena kraća nego do sada, što će, vjerujemo, potaknuti osječke i slavonske studente da se okrenu prijevozu vlakom, to više što je od Nove godine Osječko-baranjska županija uvela novu ponudu za studente te u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom subvencionira prijevoz studenata vlakom, i to za sve studente koji imaju prebivalište na području županije a studiraju bilo gdje u Hrvatskoj. Do sada je ta subvencija iznosila 25 posto.

- Želja nam je dodatno potaknuti studente da se koriste uslugama Hrvatske željeznice. Osječko-baranjska županija će od 1. siječnja 2021. u cijelosti subvencionirati prijevoz studenata vlakom. Studenti s područja naše županije, bez obzira na to gdje u Hrvatskoj studiraju, imat će besplatan prijevoz – rekao je župan Anušić.

Također, na 11. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održanoj početkom prošlog tjedna u Našicama, potpisan je Dodatak 2 Razvojnog sporazuma za područje pet slavonskih županija, u koji su ušli razvojni i strateški projekti. Riječ je o 38 projekata ukupne vrijednosti 10,7 milijardi kuna. Na području Osječko-baranjske županije riječ je o deset strateških projekata ukupne vrijednosti 3.338.108.000,00 kuna, među kojima je i rekonstrukcija Kolodvora Osijek. Zajednički projekt na području Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije rekonstrukcija je pruge Osijek – Virovitica, vrijedna više od milijardu kuna.

Kako bi se unaprijedila kvaliteta prijevoza, od 15. listopada jedan niskopodni vlak povezivat će Osijek i Vinkovce, a u budućnosti se osim rekonstrukcije pruge i obnove osječkog kolodvora očekuje i nastavak modernizacije HŽ-ove flote na području istoka Hrvatske.

Osim nove, koja će prometovati vikendom, tijekom tjedna na relaciji Osijek - Zagreb i obrnuto prometuju još tri linije, u smjeru Zagreba u 5.27, 12.01 i 16.18, a u smjeru Osijeka u 6.49, 9.48 i 16.35.

Putnici se mogu voziti i drugim vlakovima s presjedanjem u, primjerice, Koprivnici, Strizivojna-Vrpolju i Vinkovcima. Do uvođenja “studentskog vlaka” broj vlakova na relaciji Osijek – Zagreb – Osijek nije se mijenjao, a godišnje se na toj relaciji, prema podatcima HŽ-a, preveze oko 23.000 izravnih putnika.

Ivan Alilović
Najčitanije iz rubrike