Osijek
ORTOPEDIJA I TRAUMATOLOGIJA

KBC Osijek dobio 18. kliniku
Objavljeno 13. listopada, 2020.
Bolnica sada broji 18 klinika od ukupno 25 zdravstvenih ustrojstvenih jedinica

Ministarstvo zdravstva dodijelilo je 30. rujna dosadašnjem Zavodu za ortopediju i traumatologiju osječke bolnice naziv Klinike za ortopediju i traumatologiju, čime KBC Osijek sada broji 18 klinika, od ukupno 25 zdravstvenih ustrojstvenih jedinica.

Uvjeti za dodjelu naziva klinika, odnosno kliničkoga zavoda propisani su posebnim pravilnikom, a klinika može postati ustrojstvena jedinica za obavljanje specijalističko-konzilijarne i bolničke zdravstvene zaštite u kojoj se obavljaju najsloženiji oblici zdravstvene zaštite iz neke specijalističko-konzilijarne djelatnosti te se u njoj izvodi nastava visokih učilišta i provodi znanstveni rad za djelatnost koju obavlja. Za to je prijeko potrebno da liječnici odjela imaju znanstveno-nastavne titule, odnosno da posjeduju dovoljan broj profesora i docenata s Medicinskog fakulteta.

Ova je ostvarena još 2018. godine, kada je i upućen zahtjev prema Ministarstvu, i to nakon spajanja Ortopedije s Traumatologijom i to u skladu s praćenjem svjetskih trendova i činjenicom da su odjeli traumatologije i ortopedije u većini zapadnih bolnica zapravo jedinstveni odjeli. Zanimljivo je i kako je upravo Ortopedija jedan od najstarijih bolničkih odjela, osnovan još 1933. godine, a tada se nalazio u prizemlju zgrade za kirurgiju i ginekologiju. Tijekom II. svjetskog rata taj je odjel smješten u školsku zgradu, a od 1947., pa sve do 1998., nalazi se u zgradi Weissmann-Batoryjevog sanatorija, poznatijoj kao Vila Batory, u Radićevoj ulici. Od 1998. do 2003. Ortopedija se nalazila u zgradi Odjela za ginekologiju i opstetriciju te 2003. seli u sadašnje prostore na I. katu "stare kirurgije".

Inače, Klinički bolnički centar Osijek iznimno je ponosan na ovaj odjel te je, primjerice u 2019. godini, tadašnji Zavod za ortopediju dobio radiološki C-luk vrijedan 950.000 kuna, kao i radiološki digitalni dijaskopski uređaj vrijedan dva milijuna kuna. Istovremeno uspjesi osječkih ortopeda pune i novinske stupce. Tako je osječka bolnica jedina u Hrvatskoj u kojoj se obavlja operacijski zahvat stabilizacije patoloških lomova kralježaka koštanim cementom. Iako su ranijih godina u splitskom KBC-u obavljali ovakve operacije, odustali su zbog skupoće specijalnog cementa, kao i manjka educiranih liječnika te sada osječkoj bolnici gravitiraju svi oboljeli iz Hrvatske kod kojih je indiciran ovaj zahvat, i to zbog lomova kralježaka nastalih kao posljedica malignih bolesti te zbog osteoporoze. Zahvat se obavlja uz lokalnu anesteziju, traje 15 minuta, a neposredno nakon njega pacijent može hodati, dok su bolovi i do 90 % slabijeg intenziteta. Pretpostavka za obavljanje ovoga zahvata je nabava skupog cementa, kao i kadar educiran za ovu tehniku, koju u Osijeku primjenjuje prof.prim.dr.sc. Saša Rapan. Upravo ovaj liječnik lani je promovirao i operaciju hrskavice koljena, koja je spašena uz pomoć sala dobivenog liposukcijom trbuha.

Nefreteta Z. Eberhard
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike