Svijet
THACI IZAZVAO BURU NAKON POSJETA EU-U I SAD-U

Kosovo želi samo razgovor o priznanju
Objavljeno 13. listopada, 2020.

Nakon posjeta Bruxellesu kosovski predsjednik Hashim Thaci otputovao je u Washington, što je u Beogradu pobudilo nemalu pozornost jer ni srpski najbolje informirani mediji nisu znali razlog Thacijeva puta u SAD. Očito da ni srpske sigurnosne službe to nisu znale, jer već bi našle načina informaciju plasirati preko režimskih medija. Thaci je u nedjelju na večer izjavio kako je u Bruxellesu i Washingtonu zahtijevao da dijalog Beograda i Prištine ima samo jednu točku - pitanje uzajamnog priznavanja.

- Mogu reći da je nakon prošlotjednog posjeta Bruxellesu, gdje sam sa specijalnim izaslanikom Europske unije razgovarao o pitanju dijaloga Kosova i Srbije, bilo nužno otputovati u SAD. Suradnja sa SAD-om nastavak je naših strateških opredjeljenja, ali ono što moram istaknuti jest da sam i dužnosnicima u Bruxellesu i u SAD-u jasno rekao kako je pitanje dijaloga Kosova i Srbije ušlo u novu fazu, gdje jedina točka dnevnog reda treba biti ona o uzajamnom priznavanju dviju država, Kosova i Srbije, a zatim na red dolaze ostala pitanja. Moramo nastaviti ovaj proces polazeći od glave teme, a ne od repa - rekao je Thaci za RTV21. Dodao je kako "SAD nastavlja snažno podupirati Kosovo u unutrašnjem razvoju i u institucionalnoj stabilnosti" te ponovio kako će Kosovo "i dalje ostati najvjerniji američki saveznik u regiji".

Novoimenovani direktor Ureda Vlade Srbije za Kosovo, Petar Petković, nakon odlaska dosadašnjeg, Marka Đurića, u SAD na veleposlaničko mjesto izjavio je kako je kosovski predsjednik svojom izjavom "još jednom pokazao da je bitno protiv dijaloga". Prema njemu, takve Thacijeve izjave potvrda su da "ništa ne vrijedi njegov potpis pred licem EU-a, kojim se obvezao na formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu".

- Dijalog ne može, nasuprot onome što Thaci zamišlja, imati unaprijed definiran ishod i toga su svjesni i u Washingtonu i u Bruxellesu. ZSO i nepoštovanje Bruxelleskog sporazuma sa strane Prištine bit će naša prva tema prilikom svakog odlaska u Bruxelles, i neka nitko nema nerealna očekivanja o napretku dijaloga dok god ta obveza ne bude ispunjena – rekao je Petković. M.F.
Specijalni predstavnik EU-a za Kosovo Miroslav Lajčak ovih dana razgovara u Beogradu i Prištini o dijalogu
Možda ste propustili...

EU I SAD UPOZORAVAJU DODIKA:

Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

Najčitanije iz rubrike