Sport
EUROPSKO VESLAČKO PRVENSTVO

Braća: Pozdrav, srebro, dugo te nismo vidjeli
Objavljeno 11. listopada, 2020.
Martin i Valent Sinković u nedjeljnom su finalu dvojaca bez kormilara gledali u leđa novim europskim prvacima iz Rumunjske

Ne događa se često, ali dogodilo se i to, u finalnoj utrci Europskog veslačkog prvenstva. Braća Martin i Valent Sinković nisu prošla prva ciljem u svom dvojcu bez kormilara i prepustila su eurotron Rumunjima Ciprianu Tudosu i Marius-Vasileu Cozmiucu.


Sinkovići su u Poznanj došli kao europski prvaci iz Glasgowa (2018.) i Luzernea (2019.), kao dvojac koji rijetko gubi i najsigurnija je oklada za zlato, no u poljskom finalu Rumunji su ipak bili brži s vremenom 6:26.520 minuta, a braća su zaostala za gotovo tri sekunde (6:29.460), što je bilo dovoljno za srebrnu medalju. Broncu su uzeli Talijani Giuseppe Vicino i Matteo Lodo (6:30.550).


Sinkovići su nakon 500 metara držali drugo mjesto, na sredini staze su ih prestigli Rumunji, koji su vrlo brzo preuzeli vodstvo i stvorili nenadoknadivu prednost pred konkurentima, a dvostruki europski prvaci u posljednjih su se 500 metara uspjeli domoći srebrnog odličja. Sinkovićima je to prvi poraz u finalima najvećih natjecanja još od Svjetskog prvenstva 2017., kad su prvi put nastupili u dvojcu bez kormilara.


- Pozdrav, srebro, dugo te nismo vidjeli - prokomentirali su Sinkovići nedjeljno finale.
Otakako su, prije osam godina, iz uspješnog četverca prešli među dvojce, ovo im je jedanaesta medalja s najvećih natjecanja (OI, SP, EP). U dvojcu na pariće osvojili su jedno olimpijsko zlato (2016.), dva naslova svjetskih prvaka i dva naslova europskih prvaka, a u "dvojcu bez" dvaput su bili svjetski prvaci, jednom doprvaci, imaju dva zlata s europskih prvenstava, a sad i jedno srebro.


Ivana Liović
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana