Novosti
ČEKA SE ODLUKA NACIONALNE RAZINE

U Osječkoj županiji neće se uvoditi dodatne mjere
Objavljeno 12. listopada, 2020.
Od početka epidemije u Hrvatskoj se zarazilo 20.440 osoba, a oporavilo 17.298

Ovoga bi tjedna trebalo biti poznato hoće li se u Hrvatskoj postroživati mjere radi suzbijanja širenja koronavirusa, a najavljena je mogućnost obveznog nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, kao i na otvorenim prostorima na kojima se okuplja veći broj ljudi. Očekuje se i uvođenje jačih kontrola pridržavanja mjera.


Sedam preminulih

S obzirom na broj novih slučajeva zaraze u nedjelju, kada ih je, prema priopćenju Nacionalnog stožera civilne zaštite, bilo 508, nove restrikcije i epidemiološke preporuke svakako se mogu očekivati. Na bolničkom su liječenju 384 pacijenta, od kojih je na respiratoru 26. U nedjelju je objavljeno i da je sedam osoba preminulo, a aktivni su slučajevi dosegnuli broj 2818. Time je broj umrlih od početka epidemije 324. Od 25. veljače do 11. listopada ukupno je zabilježeno 20.440 osoba zaraženih novim koronavirusom, a ukupno se oporavilo 17.298 osoba.


Najviše novih slučajeva trenutno se bilježi u Zagrebu. Zamjenica ravnatelja NZJZ-a "Andrija Štampar" Sandra Šikić izjavila je u nedjelju da rekordan broj novozaraženih u Zagrebu ne znači dramatično stanje "ni po kakvim parametrima", ali je najavila da će se predložiti nove, "primjenjive i ostvarive" epidemiološke mjere, a to je nošenje maske na otvorenom. Najveći broj zaraženih još uvijek čine mladi, ali se sve više bilježe i osobe od 40 i 50 godina, što znači da ti mladi prenose zarazu na roditelje, upozorila je Sandra Šikić. Dodala je da sve zemlje u svijetu bilježe velike brojeve, pa tako ni Zagreb ni Hrvatska nisu iznimka.


Nakon subote, kada je registrirano 14 novooboljelih osoba od COVID-19, u Osječko-baranjskoj županiji u nedjelju je bilo 38 novih slučajeva zaraze, a tri su osobe preminule. Petar Lagator, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, u nedjelju je na konferenciji za novinare izrazio sućut obiteljma preminulih te dodao da situacija u OBŽ-u nije u prosjeku lošija od ukupne epidemiološke slike u Hrvatskoj. "Mi smo jedna od županija koja do proteklog tjedna nije donijela ni jednu posebnu odluku, osim one koja se odnosi na zaštitu naših starih i nemoćnih u domovima. Očekujemo, kako je najavljeno, i novi paket mjera i preporuka koji će biti donesen na nacionalnoj razini, a što se tiče naše županije, mi nećemo primjenjivati nikakve dodatne mjere", kazao je Lagator.
16 naselja


U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a u subotu i nedjelju testirano je ukupno 298 uzoraka, od kojih je 38 bilo pozitivno na koronavirus. Prema boravištu, novopozitivne su osobe iz 16 naselja Osječko-baranjske županije. Najviše novopozitivnih stanovnici su Osijeka (14) i Đakova (9). Dvije novopozitivne osobe s područja su Našica i Belišća te općina Marijanci, Semeljci i Satnica Đakovačka, a po jedna zaražena osoba s područja je Donjeg Miholjca te općina Bilje, Čepin, Čeminac i Strizivojna. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno je 30 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih je pet na respiratoru. Tri preminule osobe su muškarac iz Kozarca (rođen 1951.), žena iz Vuke (rođena 1936.) i žena iz Osijeka (rođena 1939.). Uz posljedice izazvane virusom sve preminule osobe imale su i druge teže bolesti.


Ivan Alilović/H
okupljanja
NAJVIŠE NOVIH SLUČAJEVA JE U ZAGREBU
Možda ste propustili...

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića

ŠTO JE NA 100.000 ISPITANIKA POKAZAO IZBORNI KOMPAS

Četvrtina ispitanika ne bi glasala za programski im blisku stranku