Regija
U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI

U sedam godina 2349 srednjoškolaca manje
Objavljeno 12. listopada, 2020.
Od 2013. vinkovačke srednje škole imaju pad od 1154 učenika, u županjskim je 592 đaka manje, u Vukovaru 552, a u Iloku 51
ŽUPANJA

U posljednjih sedam godina, prema podatcima iz Školskog e-Rudnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, na području Vukovarsko-srijemske županije čak je 2349 srednjoškolaca manje ili 28 posto. U odnosu prema 2013. godini vinkovačke srednje škole bilježe pad od 1154 učenika (24 posto), županjske za 592 učenika ili 38 posto, Vukovar ima 552 srednjoškolca manje (31 posto), a u Iloku je njihov broj smanjen za 51 ili za 24 posto. Županja je 2013. godine u srednjim školama imala 1527 učenika. U srpnju te godine Hrvatska je ušla u Europsku uniju, otvorene su granice i tržište rada i brojne su obitelji iz županjske Posavine krenule trbuhom za kruhom. Katastrofalne poplave, koje su u svibnju 2014. poharale Cvelferiju, dodatno su ispraznile to područje. U dvije osnovne i tri srednje škole u Županji u sedam je godina čak 18 razrednih odjela manje.

Pad u Gimnaziji

Nakon niza godina, u kojima je redovito upisivala po četiri odjela prvih razreda, Gimnazija Županja sada ih ima tri. U prvom je razredu 61 učenik. Gimnaziju pohađa ukupno 270 učenika u 15 razrednih odjela.

- Općenito gledajući, s jedne smo strane zadovoljni, ali s obzirom na broj upisanih učenika, možda je moglo i bolje. Do sada smo redovito organizirali sastanke na kojima smo roditeljima prezentirali sve naše programe, ali ove godine zbog pandemije koronavirusa to u velikoj mjeri nismo uspjeli. Očekivali smo da ćemo u prvi razred uspjeti upisati 66 učenika i formirati četiri odjela, ali ipak smo ostali na tri – kaže ravnatelj, prof. Ivica Živković. Ministarstvo im je to bilo i odobrilo, po 14 učenika u četiri odjela, ali su u Gimnaziji trebali jamčiti da se nitko od njih neće ispisati.

- To nam je bio prevelik rizik, jer u posljednje dvije do tri godine trend je takav da nam se tijekom školske godine ispišu od dva do četiri učenika i odustali smo od formiranja i četvrtog razrednog odjela - pojašnjava. Na manji interes za upis, smatra Živković, utjecali su i financijski razlozi, koji su odigrali veliku ulogu pri izboru škole. A trošak roditelja gimnazijalca prelazi 2000 kuna.
Financijski razlozi

- U odnosu prema troškovima drugih škola, mi smo apsolutno u vrhu, iako imamo samo osnovne udžbenike i ne tražimo nikakve dodatne. U okviru projekta Škola za život u protekle dvije godine uspjeli smo ih učenicima osigurali besplatno. To je sada završilo i više nismo u mogućnosti to riješiti ni na koji način, osim za učenike koji su u nekom socijalnom cenzusu – kaže. Pokreću stoga inicijativu da se kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem osiguraju besplatni udžbenici i za srednjoškolce, što bi bilo od iznimnoga značenja i za učenike i za roditelje. Njima je financijski dio vrlo bitan, a s obzirom na reformu strukovnog obrazovanja i stipendije koje daje država, učenici se odlučuju upisati strukovne škole, posebice u obiteljima s više djece.

Prvi razred Obrtničko-industrijske škole u Županji pohađa 151 učenik, a ukupno ih je 470. Ravnatelj, prof. Slavko Šokičić, zadovoljan je i ističe da ih je upisano 30-ak više nego lani, što ih je sve ugodno iznenadilo. Podijeljeni su u 11 razrednih odjela, imaju i pomoćne odjele, a uz redovan program imaju i nastavu po prilagođenom programu. Najveći je interes i dalje za CNC operatere, kuhare, ekonomiste i fitofarmaceute, a nakon nekoliko godina vratili su i prodavače.

Ravnatelj Tehničke škole Jozo Jurkić, dipl. ing. str., također je zadovoljan. U prvi razred upisali su dva odjela s ukupno 49 učenika, a u školi je ukupno oko 180 đaka. Interes učenika za Tehničku školu u pravilu ne izostaje jer kao budući elektrotehničari i strojarski računalni tehničar imaju velike mogućnosti zaposlenja. Velika je želja ravnatelja uvesti i treće zanimanje – mehatroničar.
Učenici imaju odlične uvjete za odrađivanje praktičnog dijela nastave i usvajanje stečenih znanja, a godinama ih podupiru svjetski poznate kompanije Siemens i Festo.

Marija Lešić Omerović
U SREDNJOJ ŠKOLI U DRENOVCIMA 16 ĐAKA
U ispostavi Obrtničko-industrijske škole u Drenovcima ukupno je 16 učenika, po pet u prvom i drugom razredu te šest u trećem. Početak rada srednje škole u Drenovcima, u srcu Cvelferije, 2010. godine bio je povijesni trenutak za stanovnike tog područja i milenijski iskorak. U prvoj generaciji bilo je upisano 55 učenika podijeljenih u dva odjela – smjer ekonomist te konobar i kuhar. Interes za ekonomiste ubrzo je splasnuo i ostali su samo konobari i kuhari. No i njih je sve manje. Osmaši iz Cvelferije radije upisuju srednju školu u Županji.
najveći pad
U ŽUPANJI

38 POSTO

ĐAKA MANJE
Najčitanije iz rubrike