Regija
STRUKA LOKALNO GOSPODARSTVO OCIJENILA DOBRIM

Oporavak obrta, Đakovo se vraća staroj brojci od 1100
Objavljeno 12. listopada, 2020.
Đakovački ekonomist Grubeša kaže da su znatno pomogle državne mjere zapošljavanja
ĐAKOVO

Đakovačko obrtništvo u koronagodini prešlo je psihološku granicu od 1000 obrta; približava se predrecesijskoj brojci od njih 1100.

Bio je to najveći broj obrta pri Udruženju obrtnika Đakovo koji je u godini recesije 2008. pao na 800. Tajnik udruženja Marko Milković kaže da je sa 7. listopada ukupno 1011 obrta, a krajem 2019. bilo ih je 979.

- Najveći rast bilježi graditeljstvo gdje je 28 obrta više nego lani, a rast bilježi i većina drugih. Proizvodnja ima četiri obrta više, intelektualne usluge osam, prijevoz jedan više i trgovina tri više nego lani. Poljoprivreda je ostala na 152, dok su ugostiteljstvo i usluge u padu, za četiri i osam obrta - dodaje. Razloge rasta usprkos koroni vidi u državnim mjerama i mjerama zapošljavanja poput samozapošljavanja te rastu građevine. Potvrđuje to i đakovački ekonomist Zdravko Grubeša, vlasnik tvrtke Knjigovodstvo Grubeša, čije ocjene o stanju lokalnog gospodarstva u koronagodini potvrđuju statistiku đakovačkog obrtništva i njegova rasta.

– Ljudi masovno koriste mjeru samozapošljavanja koju sada prati do 75, a za neke i 100 tisuća kuna. Građevina je u ekspanziji. Nije ju "kvačio" lockdown, majstora nema, potražnja za stanovima opet je porasla, a cijene usluga izvođača znatno su rasle - kaže.

– Mogu govoriti na uzorku koji ja obrađujem, a to je 270 subjekata. Izvjesno je da, osim ugostiteljstva i drugih djelatnosti koje su izravno pogođene koronom, koje su odlukom Stožera bile obustavile rad, svi drugi stoje jako dobro - ocjenjuje Grubeša. Dodaje, i Vladine mjere puno su pomogle, no to nije preduvjet nego oživljavanje građevine.

- Poljoprivreda nije imala veze s koronom; godina je dobra, a EU mjere se isplaćuju - kaže ovaj ekonomist. Ocjenjuje, probleme imaju ugostitelji, cijeli taj sektor i turističke agencije.

Na upit kako stoji njegova branša, Grubeša kaže: "Mi ni u jednom trenutku zbog korone nismo stali. Neko vrijeme imali smo problem naplate od ugostitelja i frizera. Za nas je godina bolja nego prošla, rastao je broj klijenata i prihod."

Suzana Župan
U ukupno 32 novootvorena đakovačka obrta zaposleno je oko 50 radnika
Tajnik Marko Milković ocjenjuje da, nastavi li đakovačko obrtništvo rasti ovim tempom, može doći do prijašnje brojke od 1100 obrta, najveće koju je to udruženje imalo. “Obrtnici su mali i mogu se prilagoditi. Njima nije teško otvoriti obrt, teško ga je zatvoriti jer zatvaranje prati velik izdatak. Za zatvaranje j.d.o.o.-a potrebno je oko tisuću eura, a za otvaranje je kapital deset kuna, odnosno, u konačnici, od 500 do 700 kuna. Dio ugostitelja otišao je u j.d.o.o.” kaže Milković. Procjene su da po novootvorenom obrtu, a od kraja prošle godine do 7. listopada otvorena su 32, u prosjeku zapošljavaju po 1,5 radnika, pa je u 32 nova obrta zaposleno oko 48 radnika. Đakovačko obrtništvo zapošljava ih 2000. Grad Đakovo izišao je s dva paketa mjera pomoći gospodarstvu; u prvoj tranši oprostio mu je tri milijuna kuna obveza, a u drugoj mu daje potpore u iznosu 2,6 milijuna kuna.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana