Regija
OBRTNIČKA KOMORA VPŽ-A

Diplome za čak 41 obrtnika majstora iz osam županija
Objavljeno 12. listopada, 2020.
Među prvih pet komora u državi - do danas je u njoj majstorski ispit položilo ukupno 1466 osoba

U Područnoj obrtničkoj komori Virovitičko-podravske županije do danas je majstorski ispit položilo ukupno 1466 osoba i po tome je ta obrtnička komora među prvih pet komora u Hrvatskoj. Moglo se to čuti na dodjeli majstorskih diploma. Ukupno 41 kandidat postao je majstor u svojem zanimanju, a zanimljivo je da dolaze iz čak osam županija.

Oni su majstorski ispit položili u organizaciji HOK-a Područne obrtničke komore Virovitičko-podravske županije. Njih 20 to je ostvarilo u jesenskom roku 2019., a 21 u proljeće 2020. Kao i prijašnjih godina, kandidati su bili iz mnogih dijelova Hrvatske. Osim iz Virovitičko-podravske u Virovitici su majstorski ispit polagali i kandidati iz Istarske, Primorsko-goranske, Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Osječko-baranjske županije te Grada Zagreba. Školovali su se za 20-ak zanimanja, najviše za automehaničara, njih sedam. Po četvero ih je postalo zlatarima i natkonobarima.

Svečanoj dodjeli diploma nakon majstorskih ispita u prostorima Obrtničke komore Virovitica nazočili su virovitičko-podravski župan Igor Andrović i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ-a Bojan Mijok. Sve nazočne pozdravili su predsjednik POK-a VPŽ-a Stjepan Kenjerić i tajnik Božidar Jeremić, poželjevši kandidatima puno sreće u daljnjem radu.

Majstorske diplome kandidatima koji su ispit položili u jesenskom i proljetnom roku uručili su predsjednik županijske Obrtničke komore Stjepan Kenjerić i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Drago mi je što ste shvatili koliko stručnost i znanje u obrtništvu imaju veliko značenje i smisao za razvoj cijelog gospodarstva. S položenim majstorskim ispitom imate priliku otvarati svoje obrte i, naravno, prenositi znanje na iduće kandidate. I sami vidite koliko je danas kandidata dobilo diplomu. Sve su to ljudi koji će u budućnosti otvarati svoje obrte, zapošljavati ljude i prenositi svoja znanja, a mi ćemo, kao Županija, pokušati povećati potporu drugim obrtnicima s područja županije. Županija je već i ove godine izdvojila određena sredstva. Podsjetimo, sa 600.000 kuna pomogli smo obrtnicima i malim poduzetnicima za pokrivanje njihovih troškova u vrijeme kada su zbog koronavirusa bili zatvoreni, a njihove plaće, kao što znamo, potporama je pomogla Vlada RH – rekao je, između ostaloga, župan Andrović i čestitao kandidatima na velikom trudu.

Majstorski ispiti kruna je obrtničkih zanimanja te često preduvjet za otvaranje vlastitog obrta ili primanja naučnika na stručnu praksu.

Dijana Stanić Rešicki
Majstorski ispit u tridesetak zanimanja
U Područnoj komori VPŽ-a može se polagati majstorski ispit u čak tridesetak zanimanja, od kojih su najpopularniji frizeri, automehaničari, kuhari, natkonobari te instalateri grijanja i klimatizacije. Jedan od zadovoljnih novopečenih majstora je i Kristijan Gudlin iz Petrijevaca (Osječko-baranjska županija), kojemu je uručena majstorska diploma za zvanje kuhara.

– Još otprije imam položen ispit za majstora konobara, pa sam odlučio položiti još jedan majstorski ispit, jer dolazim iz obiteljskog obrta koji se niz godina bavi ugostiteljstvom, a majstorski ispit položio sam kako bih u budućnosti mogao otvoriti i vlastiti obrt i svoja znanja prenositi na druge. Prvi majstorski ispit položio sam u Osijeku, a za drugi sam se odlučio doći u Virovitičko-podravsku županiju jer se bavimo i nekom vrstom turizma, pa, eto, da upoznam i druge krajeve. Ovdje mi se najviše svidio topao, prijateljski pristup – rekao je Gudlin.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike