Ekonomija
NAJUSPJEŠNIJI U OBŽ-U

Žito predvodi na listi
najprihodovnijih tvrtki
Objavljeno 9. listopada, 2020.
Ukupan prihod koji su sve te firme ostvarile je 24,5 milijardi kuna, što čini 3,34 posto prihoda u ukupnom gospodarstvu

Iz zagrebačke Firmoteke.hr, specijalizirane internet-stranice za pružanje javno dostupnih informacija o poslovnim subjektima koji imaju obvezu objave financijskih podataka, na uvid i raspolaganje dobili smo top-ljestvicu tvrtki iz Osječko-baranjske županije prema ostvarenom prihodu u prošloj, 2019. godini. Na području županije te je godine bilo 5170 aktivnih poduzeća, što znači da ih 3,76 posto ima sjedište u Osječko-baranjskoj županiji u odnosu prema cijeloj Hrvatskoj. U usporedbi s godinom prije, broj aktivnih firmi smanjio se za 444.

Očekivana imena

A top-lista? Vrh čine očekivana imena, s obzirom na njihovu veličinu, snagu i kontinuitet poslovanja. Najveće prihode prošle godine ostvarila je tvrtka Žito d.o.o. s ostvarenih 1,86 milijardi kuna. S tim rezultatom na visokom je mjestu i na nacionalnoj listi (35. mjesto na listi od 505 poduzeća).
Slijede ju belišćanski Harburg-Freudenberger sa 660 milijuna, našički Nexe d.d. s 598 milijuna i osječka Saponia s 508 milijuna kuna ostvarenog prihoda. Potom su tu tvrtke orijentirane na poljoprivrednu proizvodnju - RWA, Tvornica šećera Osijek i Osatina. Ispred Tvornice ulja Čepin je osječki Olimpias Tekstil.
Ukupno 35 tvrtki prošle je godine ostvarilo prihod veći od 100 milijuna kuna, među njima su i javnosti dobro poznata imena poput Drave Internationala, Mesne industrije Ravlić, Ricarda, Stizivojne Hrast, ali i manje poznata poput Bovisa (Viškovci) ili đakovačkog Tehno-elektra.
Puno autokuća

U srednjem dijelu tablice zapažamo i osječke komunalne tvrtke - Vodovod (28.), Unikom (48.) i GPP (59.), tu su i Panturist, Cesting te autokuće Remix, Fornix, PSC Osijek, Integra Dundović. Donji dio ljestvice predvodi višnjevački proizvođač čajeva i aromatičnog bilja Agristar, ispod njega su Barrage, višnjevački građevinar Massa, svi s prihodom u rasponu od 37 milijna kuna. Devedeset osma tvrtka na listi je osječki Adeo, potom Hidrogradnja, a 100. je našički Atar - zaključno s ostvarenih 36,3 milijuna kuna. Ukupan prihod koje su sve te firme ostvarile je 24,5 milijardi kuna, što je udio od 3,34 posto u ukupnom gospodarstvu. Ukupna dobit firmi iz Osječko-baranjske županije bila je više od 1,1 milijardi kuna, a gubitak više od 750 milijuna kuna. Najvišu dobit u 2019. godini ostvarila je Žito grupa (103 milijuna kuna), slijede Nexe grupa (42,5 milijuna kuna) i Novi agrar (91 milijuna kuna). Ipak, dio najprihodovnijih tvrtki prošlu je godinu završio s gubitkom. Ukupna potraživanja tih firmi penju se na 4,6 milijardi kuna, ali ukupne obveze su im više od 16,9 milijardi kuna. Vidljivo je, zaključuju u Firmoteci.hr, da su obveze veće, što znači da su zaduženiji negoli što njima drugi duguju.
Dario Kuštro
PROSJEČNA PLAĆA 5060 KUNA
Tvrtka s najviše zaposlenih s ove top-ljestvice je osječka Saponia (4.), sa 783 djelatnika. Još samo dvije tvrtke, Žito (1.) i belišćanski HF (2.), imaju više od 500 zaposlenih. Prvih deset tvrtki, uz iznimku RWA-a, ima više od 100 djelatnika. Poduzeća s područja najveće slavonske županije ukupno su zapošljavala 35.518 djelatnika, s prosječnom isplaćenom plaćom od 5.060,86 kuna.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora