Dome slatki dome
STANOVANJE: NISKOENERGETSKA KUĆA

Prozračivanje za ugodnu i zdravu atmosferu u domu
Objavljeno 8. listopada, 2020.
Nuspojava neprozračivanja prostorija i sprječavanja dotoka zraka gomilanje je vlage

Za ugodan te ponajprije zdrav zrak i klimu u prostoriji nužno je svakodnevno prozračiti prostorije, no ovaj zadatak može biti krajnje jednostavan, energetski učinkovit i s današnjim trendovima – pametan.

U vremenu kada su prozori bili mahom rađeni od drveta i kada je njihovo brtvljenje bilo poprilično loše, prozračivanje se odvijalo gotovo konstantno. Iako je tada gubitak energije kroz prozore bio znatan, jedna pozitivna karakteristika ovako loše izoliranih prozora bila je konstantan dotok svježeg zraka. S današnjim prozorima stvari su bitno drukčije, prozori imaju visok faktor izolacije, brtvljenje krila i okvira gotovo je hermetičko, a kod takvih prozora ipak valja imati na umu važnost prozračivanja prostorija. Mnogi nažalost ne vode računa o prozračivanju, a posljedice tog nemara su ustajao, pa zasigurno i nezdrav zrak.

Gljivice i plijesni
Nuspojava svjesnog ili nesvjesnog neprozračivanja prostorija i sprječavanja dotoka svježeg vanjskog zraka je gomilanje vlage u prostorijama koja prirodno isparava zbog topline u domu, kuhanjem, tuširanjem, pa i disanjem. Takav zrak, ako se dugo zadržava u prostorijama, djeluje ustajalo, teško, a zbog veće količine vlage, na hladim se dijelovima zidova može s vremenom pojaviti kondenzacija vlage te naposljetku i gljivice (plijesni). Sigurno ste u nebrojeno domova, ali možda i u vlastitom vidjeli pojavu plijesni na zidovima, a tada je već upaljen crveni alarm te je osim prozračivanja potrebno zvati ličioca na sanaciju nastale štete. Ostaviti plijesan na zidovima može biti iznimno velik zdravstveni problem, stoga ne odgađajte sanaciju. Sve se to može izbjeći svakodnevnim prozračivanjem prostorija tako da na 15-ak minuta otvorimo prozore kako bi došlo do prirodne promjene zraka u prostoriji. Strah mnogih od prozračivanja, posebno u zimskim mjesecima, gubitak je topline iz prostorije. Iako ta briga ima donekle uporište pri duljem vremenu prozračivanja, 15-minutno prozračivanje nikako neće toliko rashladiti prostorije. Međutim, ako nemate toliko vremena i ne želite razmišljati o prozračivanju, a također želite toplinsku energiju što je više moguće zadržati u vašem domu, Gealan nudi inovativne proizvode za automatsko prozračivanje.

Novorazvijena linija proizvoda predstavlja mladu generaciju inovativnih ventilacijskih rješenja. Neovisno o korisniku, sustav samostalno vodi brigu o kvaliteti zraka u prostoriji. Na taj se način smanjuje opasnost od nestašici kvalitetnog zraka i kisika u zatvorenim prostorijama - neovisno o otvaranju prozora.

Pasivni sustav
Jedva primjetni pasivni sustav savršeno se uklapa u svako kruženje te osigurava ravnomjernu izmjenu zraka. Zahvaljujući kompaktnoj i preciznoj tehnologiji, prema potrebi, moguće je ugraditi više ventilacijskih sustava po prozoru. Aktivni sustav s povratom topline za decentraliziranu ventilaciju odlično se uklapa u izgled prozora, a namijenjen je za novogradnju kao i postojeće zgrade. Integrirani pametni senzori za temperaturu i vlažnost osiguravaju optimalnu klimu u zatvorenom prostoru. Taj sustav je i pametan jer se povezuje na internet te omogućuje udaljenu kontrolu.

Protok zraka od 10 do 35 m³ po satu - za pojedine stambene prostore (npr. spavaća ili dječja soba) veličine od 20 do 25 m² i s maksimalno dvije osobe. Sustav je moguće i izborno montirati izravno na prozor. Samo jedan uređaj aktivnog sustava ventilacije omogućuje protok zraka od 60 kubičnih metara na sat s povratom topline do čak 95 %. Idealan je za stanove u gradskom središtu, a zahvaljujući povratu topline zaboravite na pothlađivanje prostorija. Veći model aktivnog sustava ventilacije omogućuje protok zraka od 120 kubičnih metara na sat s povratom topline do 90 %. Sustav prozora kombinira konstantnih šest komora unutar okvira i krila, zadovoljava visoke zahtjeve za prozore sa standardom namijenjenim pasivnim kućama.

Marin Režić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike