Dome slatki dome
RIJEŠITE SE KUĆNOG OTPADA

Zdravo stanovanje bez mnogo truda
Objavljeno 8. listopada, 2020.
Riješite se kućnog otpada, ali na način da se sve što je moguće korisno upotrijebi. Ako imate svoj vrt, napravite mjesto za kompost gdje ćete odlagati sve organske otpatke. Ne koristite sušilicu za rublje, jer će vaše rublje ljepše mirisati i bolje se ozračiti suši li se na zraku, pogotovu na suncu. Vodite računa da svaki put kad izlazite iz sobe isključite televizor, kompjutor i slične uređaje, ili ih bar ostavite na stand by, jer ne samo da tako troše manje energije nego će i vas manje zračiti. Znalci čak preporučuju da ih izvučete iz utičnice ako ih ne koristite, jer ćete tako biti izloženi manjem elektroničkom onečišćenju.

Kupujte vodu i sokove u staklenim, a ne u plastičnim bocama, jer je staklo jeftinije za reciklažu. Smeće bacajte samo u kontejnere, a ne ostavljajte ga pokraj njih, jer ćete inače nauditi životinjama i biljkama iz svog okoliša. Kad kupujete drveni namještaj, provjerite je li premazan ekološkim lakovima i zdravim bojama, jer bi u suprotnom mogao ometati vaš san i utjecati na zdravlje.

Ne treba mnogo truda da biste svoj dom učinili ugodnijim i zdravijim za stanovanje. Napravite veliko spremanje i odbacite sve što ne koristite, od odjeće do elektronike. Očistite kuću od svega što smeta i skuplja prašinu. Budite naročito pažljivi pri bojenju zidova, jer jako je važno odabrati boju, četke i valjke od materijala koji ne sadrže otrovne materijale. Razmislite o univerzalnim, ekološkim sredstvima, razgradivima u prirodi. Vodite računa o izolaciji kuće. Ako nije dobro izolirana, trošit ćete mnogo više za njezino zagrijavanje, a usput ćete više zagađivati okoliš. Vodite računa da hladnjak stoji na potpuno ravnoj podlozi, u suprotnom će stvarati plinove koji štete okolišu. J.Kn.
Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

Najčitanije iz rubrike