Dome slatki dome
DANAŠNJI TRENDOVI U UREĐENJU INTERIJERA

Industrijski stil daje dašak ležernosti
Objavljeno 8. listopada, 2020.
Provucite dekorativne cijevi, obojite ih u žive boje, ili ostavite u originalnom materijalu za trendovski detalj

Mješavina stilova jedan je od imperativa današnjih trendova u uređenju interijera. Među stilovima ističe se industrijski, koji cijelom interijeru daje dašak ležernosti i grubosti. Koliko god se činilo da ovaj stil nikako ne pristaje uređenju doma, uvjerite se u njegov šarm. Koristite ga u detaljima, i vaš će dom u trenu postati „trendovski“.

Ono što si malo tko može priuštiti jest to da prostor u originalu bude građen u industrijskom stilu, pa se primjenom određenih elemenata ovog stila prostor lako transformira u željenom smjeru. Tvorničke hale odlikuju se vidljivom krovnom konstrukcijom čije su grede vrlo izražajnih dimenzija zbog velikih raspona. Ovaj konstruktivni element može se primijeniti na dekorativan način – ugradite ispod postojećeg stropa grede većih dimenzija, ili samo jednu, ako se radi o manjim prostorima i efekt je postignut. Greda može biti drvena ili metalna.

Svakako je obojite u boju koja pristaje interijeru (svijetle nijanse), a osobito drvene kako ne biste koketirali s rustikalnim stilom. Odlika hala vidljive su instalacije po stropovima i zidovima. Provucite dekorativne cijevi, obojite ih u žive boje, ili ostavite u originalnom materijalu i ponovno je uveden trendovski detalj! Ovakve će dekoracije osobito pristajati mladenačkim stanovima i sobama. Industrijskom stilu pridonijet će i ugradnja rešetkastih prozora, kao asocijacija na prozore tvorničkih hala. Ovakav je prozor vrlo dekorativan, pa zavjesa nije ni potrebna! Vrlo je važno da je prozor velikih dimenzija, ali ne odstupajte od veličine otvora koji već imate u prostoru.

Industrijski stil ostvarit ćete i obradom zidova. Najizražajniji zid u prostoru obradite na način da izgleda staro i hrapavo. U tome će pomoći odabir neke od dekorativnih tehnika obrade zidova. Ovakav zid možete povezati i s vrlo elegantnim elementima namještaja, a efekt će biti odličan!

Uvođenje opeke također je jedan od načina kojim ćete uvesti ovaj stil. Opeka može biti u originalnoj boji, ili je obojite u bijelo, ako više odgovara postojećim elementima i bojama u prostoru. Rasvjetna tijela trebaju biti velikih dimenzija i što sličnija stvarnoj industrijskoj rasvjeti. Otkrijte čari industrijskog stila i prepustite se mašti.
Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Dizajn
trendovi u uređenju
Metalni namještaj
Nemojte pretjerivati, dovoljno je jedno rasvjetno tijelo u blagovaonici ili u dnevnom boravku koje će uvesti dašak ovog stila u vaš interijer. Komadi metalnog namještaja također su dobrodošli uz ovaj stil. Metal obojen u mat crnu, bijelu, smeđu, žutu, crvenu ili plavu boju, bit će pravo osvježenje već postojećim komadima namještaja. To može biti klub stolić, poličar, ili komoda, ovisno o potrebama i mogućnostima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike