Osijek
KOMEMORACIJA NA ORLOVNJAKU

Pitanje nestalih u ratu što prije riješiti
Objavljeno 7. listopada, 2020.
Kod spomen-obilježja Orlovnjak održana je u utorak komemoracija vojnim i civilnim žrtvama iz Domovinskog rata poginulima i ubijenima u borbama 6. listopada 1991. Među nazočnima je bio i osječko-baranjski župan, koji je i sam sudjelovao u tim dramatičnim trenutcima obrane Osijeka.

U neravnopravnoj borbi oklopno-mehaniziranih postrojbi jugoslavenskog režima i tridesetak branitelja kod farme Orlovnjak, na prostoru između Antunovca i Tenje, poginulo je pet hrvatskih vojnika, a sudbina trojice do danas nije poznata. Vijence su položili i zapalili svijeće roditelji poginulih i nestalih branitelja, osječko-baranjski župan, izaslanstvo Općine Antunovac na čelu s načelnikom Davorom Tubanjskim te izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Molitvu ispred spomenika stradalima predvodio je vlč. Andrija Vrbanić, župnik iz Ivanovca.

- Ne smijemo zaboraviti ljude koji su dali život za Hrvatsku. Dio njih je ekshumiran iz masovne grobnice, a drugi još nisu pronađeni. Podatci koje imamo jasno govore da oni nisu više živi, i ne samo što su ubijeni nego su prije toga bili i mučeni. Ono što želim ovdje naglasiti jest da između dva naroda nema pomirbe dok se ne riješi ovaj problem, dok se ne riješi problem nestalih i dok se ne riješi pitanje odgovornosti onih koji su prekršili sva pravila rata mučeći i ubijajući civile, žene i djecu, ubijajući nenaoružane i one koji su se predali. Ljudi koji su počinili ta zlodjela su živi, neki su u Hrvatskoj, a neki u Srbiji. Znaju se njihova imena i njihove adrese. U vezi s tim mora se nešto hitno napraviti jer nepravda će izroditi novu nepravdu, i nećemo izići iz tog začaranog krugua dok se ne riješi problem koji se već 29 godina nadvija nad Hrvatskom, a to je pitanje nestalih u Domovinskom ratu. Jednostavno, ne vidim načina kako normalizirati naše odnose dok se ovo ne riješi - rekao je župan. D. Celing
U borbi kod farme Orlovnjak poginulo je pet hrvatskih vojnika, a sudbina trojice do danas nije poznata
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike