Autoglas
TREĆA GENERACIJA

Stigao novi Sandero, pečat dizajnera odmah je vidljiv
Objavljeno 6. listopada, 2020.
Nema sumnje novi će Dacia Sandero itekako biti zanimljiv hrvatskim kupcima

Trećom generacijom Sandera i Sandera Stepway, Dacia jednim mahom obnavlja tri svoja legendarna modela. Vanjski dizajn novog Sandera i Sandera Stepway potpuno je nov. Ukupne proporcije izmijenjene su u skladu s vrijednostima koje su prethodnike učinile tako uspješnima: suzdržane vanjske dimenzije uz još više prostora za još veću prilagodljivost.

Profil je općenito fluidniji zahvaljujući snažnije nagnutom vjetrobranskom staklu, nižoj liniji krova i anteni radiouređaja smještenoj na stražnjem dijelu krova. Razmak od tla je nepromijenjen, ali širi trag kotača i kotači postavljeni u ravnini s blatobranima ostavljaju dojam nižeg, stabilnijeg automobila.

Novi Sandero Stepway već se na prvi pogled razlikuje svojim jedinstvenim poklopcem motora snažnije profiliranih linija. Dizajniran je u skladu s konvencijama crossovera: povišen razmak od tla, uzdužni krovni nosači, prošireni blatobrani i ojačani donji dijelovi vrata specifične teksture. U prednjim i stražnjim odbojnicima smještena je zaštita podvozja u boji koja štiti od ogrebotina koje mogu nastati u svakodnevnoj vožnji.

Posebni uzdužni krovni nosači od početka su dizajnirani tako da se mogu pretvoriti u poprečne. Prednja i stražnja svjetla svih triju novih modela nose Daciin novi LED svjetlosni potpis u obliku slova Y koji im daje snažniji identitet.

Unutrašnjost bilježi velik skok prema naprijed. Potpuno nova armaturna ploča još je ergonomičnija i izrađena od novih materijala za moderniji i kvalitetniji izgled, a novi materijali našli su se još i na vratima te presvlakama. Ergonomičniji položaj vozača osigurava veću udobnost zahvaljujući novom dizajnu sjedala i brojnim kombinacijama podešavanja sjedala i upravljača. Dacia nudi sustav Media Control koji omogućuje upravljanje radiouređajem, telefonom i navigacijskim sustavom izravno s pametnog telefona smještenog na posebnom nosaču na vrhu armaturne ploče. Naprednije su inačice ovog sustava, koji se ugrađuje od početne razine opreme, Media Display i Media Nav s posebnim zaslonom na središnjoj konzoli.

Nije zaboravljena ni tradicionalno jaka strana ovih modela: rekordna prostranost unutar kompaktnih dimenzija.

Milan Bugarić
// premijera //
INOVATIVNA SIGURNOSNA OPREMA
Novi Sandero i Sandero Stepway konstruirani su na modularnoj platformi CMF čija ojačana struktura u kombinaciji sa šest zračnih jastuka pruža veću sigurnost. Ugrađeni su i novi sustavi za pomoć u vožnji, među kojima i napredni sustav aktivnog kočenja u nuždi i sustav automatskog poziva u nuždi eCall. Sandero i Sandero Stepway pokreću štedljiviji motori.